Dinoszaurusz ősi tojását fedezték fel Argentínában?

2023. július 27., csütörtök




Dinoszaurusz tojás, vagy egy óriási viharmadár utolsó megmaradt fészke? Az egész internetet ámulatba ejtette a felfedezés.

Biztosra még ma sem tudni, hogy pontosan mit is találtak 2015 végén Argentínában egy építkezési munkálat során. Akkor ugyanis egy olyan tojás alakú pikkelyes valamire találtak rá, mely mindenki figyelmét felkeltette.

A különös, prehisztorikus tojásról készült fotók az egész világot bejárták, és mindenhol vezető hírként közölték le, hogy egy érintetlen dinoszaurusz tojást találtak. Egy olyat, ami ráadásul meg sem kövesedett.

A titokzatos tojásszerű valaminek egy méteres volt az átmérője, és nagyin régen lehetett már ott. A kormeghatározás során kiderült, hogy sok-sok millió évvel ezelőtt keletkezhetett, tehát nem valamiféle modernkori lelettel, vagy hamisítvánnyal volt dolguk a tudósoknak.

Rengeteg teória látott napvilágot ezt követően, mivel senkinek nem volt fogalma arról, hogy mi lehet ez. A legnépszerűbb elmélet az volt, hogy egy ősi dinoszaurusz faj megmaradt tojása lehet.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a tojáson van egy hatalmas lyuk, melyen át be lehet látni, így hamar kiderült, hogy a dínó tojás ha valóban tojás volt, már nem "kelthető" újra ki.

Hónapokon át vizsgálták a titokzatos valamit, mire sikerült még pontosabban meghatározni a korát. Ez már nagyon határozottan 10.000 évesre becsülte a leletet, vagyis a dinoszaurusz teória azonnal ki is esett.

De akkor mi lehetett? Továbbra is csak találgatások vitték előre a kutatásokat. A szakemberek arra gondoltak, hogy talán a legendás viharmadár tojásainak egyikét találták meg, mások pedig egy prehisztorikus főnixmadárnak tulajdonították a leletet.

Azonban még maguk a tudósok sem gondolták, de nagyon távol álltak a megfejtéstől.

Azóta rengeteg új elmélet született a tárgy, vagy biológiai dolog mivoltára vonatkozóan. Annyi bizonyos, hogy egy külső héj volt, mely egy élőlényt védelmezett. Hogy ez tojás volt-e vagy sem, azt nem tudni.

Egy másik elmélet az vetette fel, hogy a képződmény egy óriási glyptodon maradvány, az állat több mint 10 000 évvel ezelőtt kihalt.

A szakemberek szerint ilyen maradványokat már csak nagyon ritkán találnak, és akkor sem ennyire jól fennmaradt állapotban.

A glyptodon egy páncélos állat volt, a páncél védte őt a külvilágtól, mert a fejét nem tudta elfordítani. Akár autó méretűre is megnőhetett.

Azonban egyes vizsgálatok nem mutatták ki a korabeli állattal való egyezőséget, így mind a mai napig kérdéses, hogy erről az állatról van-e szó, vagy egy eddig ismeretlen fajról, esetleg egy olyan dologról, amit még szintén ne ismerünk, mivel sohasem találtunk ehhez foghatót.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség dinoszauruszok bizarr


Megtekintések száma: 160567





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet