Dinoszauruszok előtti lelet tartja lázban a tudósokat

2017. március 27., hétfő
Ez lehet a valaha talált legrégebbi lágyszövet.

Kínai, új-zélandi és amerikai kutatók fedezték fel azt a legalább 99 millió éves burmai borostyánkövet, melyben egy lágyszövetre bukkantak.

Pontosabban egy olyan gomba fosszíliáról van szó, mely még a dinoszauruszokat is megelőzi. Ez a valaha talált legöregebb gombamaradvány, ráadásul annyira jól konzerválódott, hogy a gomba minden genetikai kódját ki lehet belőle nyernie elméletileg.

A kutatócsoportot vezető Huang Ti-jing, a Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársa szerint kollégáival tíz év alatt összegyűjtött több mint húszezer burmai borostyánkövet átvizsgálva bukkantak rá a különleges leletekre.

Más, 125 millió éves borostyánkő darabokban is azonosítottak olyan élőlényeket, melyek abban az időszakban éltek, többek között holyvaféléket.

Lágy termőtestük miatt a gombák rendkívül ritkán fordulnak elő fosszíliákban. A mostani felfedezésig mindössze öt olyan gombafaj volt, amelyet kizárólag borostyánkőből ismertek a szakemberek.

Az egyiket egy 99 millió éves burmai borostyánkő-töredék, a másikat egy 90 millió éves New Jersey-i borostyán, a maradék hármat pedig egy 20 millió éves dominikai borostyán őrzi.

Ezeknek a leleteknek a felfedezése azért jelentős, mert soha ilyen régi "lágyszövetet" nem találtak.

Elméletileg ki lehet nyerni a teljes genetikai kódot ezekből, vagyis akár fel is támaszthatnánk ezeket a több milliárd évvel ezelőtt élt növényeket.

Ezzel pedig tanulmányozhatnánk, és sok mindent tudnánk meg a letűnt ökoszisztémákról, ami betekintést nyújthat számunkra azokba a folyamatokba, melyek az ősi Földön zajlottak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány történelem


Megtekintések száma: 37526

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet