DNS javítás: az élethosszig tartó egészség kulcsa

2017. január 13., péntek




Sok kutató szerint a DNS javítás eljárása lehet a hosszú időn át tartó egészség nyitja.

Hiába élhetnénk 120 évig

Manapság bár az emberek átlagéletkora jelentősen kitolódott az ipari forradalom előtt mért állapotokhoz képest.

Azonban mégis egyre több civilizációs ártalom, káros hatás, és betegség tizedeli az embereket. Gyakorlatilag mit sem ér, hogy a testünk képes lenne ma már 120 évis is élni, mégis sokan halnak meg 60 évesen valamilyen betegségben, például rákban, vagy cukorbetegségben.

Rengeteg ugyanis az olyan hatás, melyek mutációt okoznak az emberi DNS-ben, és a szervezetben, ezért a szervezetünk már idő előtt tönkremegy.

DNS javítás

Sok kutató szerint az úgynevezett DNS javítás lehetne a megoldás arra vonatkozóan, hogy az emberek átlagéletkorát komolyabban ki lehessen tolni a jövőben.

A rákgyógyításhoz és az öregedés folyamatának lassításához is közelebb viheti a tudósokat.

Számos biokémiai mechanizmus őrködik az élőlények örökítő anyagának, a DNS meghibásodásának megelőzésén, illetve kijavításán a sejtek osztódása során.

Ezek a mechanizmusok teszik lehetővé azt, hogy a sejtek osztódása után az utódsejtekben a DNS hű másolata képződjön, a pontos genetikai információ megőrződjön a sejtekben.

A tudósok az elmúlt években megfigyelték, hogy nagyon sok élőlényben nincs benne a dUTPáz gén, ami a NDS hibajavításáért is felelnek.

A dUTPáz ugyanis minimálisra csökkenti az uracil DNS-be épülésének valószínűségét, míg az UNG kivágja a DNS-ben bármilyen módon keletkező uracil-hibát, ami egy olyan hiba, ami betegségeket idézhet később elő az egyénnél.

A hosszú, egészséges élet titka

A kutatások azt derítették ki, hogy rengeteg, ma még nem teljesen megmagyarázható, vagy egyáltalán ismert hatásmechanizmus van, mely szerepet játszik egyes baktériumokban, hogy elősegítsék a DNS hibáinak javítását.

Mivel a rákos sejtek kialakulása, valamint az öregedés is a DNS hibáinak felszaporodására vezethető vissza, ezért a DNS javítás lehet a kulcs a jövőben annak, hogy az emberek hosszabb ideig, és jóval egészségesebben éljenek majd.

Persze még sok kutatásra van szükség, és nem valószínű, hogy néhány éven belül komolyabb eredményre jutnak a kutatók,d e abban bízhatunk, hogy az elkövetkező 10-15 évben már közelebb kerülnek a megoldáshoz, és 2050-re már lehetséges lesz, hogy a DNS javítás bevett eljárássá váljon.

tudomány egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 33169





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet