DNS-vizsgálat derített fényt a Stonehenge építőinek származására: vége a több ezer éves titoknak?

2019. április 17., szerda




Az előző emberiség nyomainak bizonyítéka? A BBC is beszámolt az eredményekről!

A ma élő emberek elődei – akik a Stonehenge-t építették – egy tanulmány szerint nyugatra tartottak a mediterrán térségen keresztül, mielőtt megérkeztek volna a mai Nagy-Britannia területére.

A kutatók az újkőkorszakban Britannia-szerte élő emberek maradványaiból kivont DNS-t hasonlították össze az akkoriban Európában élő emberekével 

– írja a BBC.

Az újkőkorszakban élők feltehetően Anatóliából, vagyis a mai Törökországból az Ibériai-félsziget felé tartottak, mielőtt észak felé vették volna az irányt. Nagy-Britanniába időszámításunk előtt 4000 környékén értek el. 

Az elemzések során kiderült, hogy a korai brit gazdák DNS-e áll a legközelebb az újkőkorszaki ibériai emberek DNS-hez. Ezek az ibériai emberek elszakadtak a mediterrán térségen átkelő embercsoporttól.

A tovább vándorló emberek észak felé haladtak a mai Franciaországon keresztül. Ők valószínűleg nyugati irányból Wales-en vagy Délnyugat-Anglián keresztül érkeztek meg Nagy-Britanniába.

A szénizotópos kormeghatározás szerint az újkőkorszaki emberek nyugatra valóban valamennyivel korábban érkeztek, de ennek feltárása a jövőbeli kutatások feladata.

A vizsgálatok után úgy tűnik, hogy az újkőkorszaki bevándorlók vezették be a nagy kövek, avagy megalitok felhasználásával készülő műemlékek hagyományát. 

A Wiltshire-ben található Stonehenge a hagyomány részeként jött létre. Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia nyugati részét vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek lakták a gazdák érkezésekor, a tesztek szerint a két csoport DNS-e nem keveredett kimutathatóan.

A tanulmány során a vadászó-gyűjtögető emberek DNS-t is elemezték. 

Az egyik vizsgált csontváz a Cheddar Manként ismert ősemberé volt, amely maradvány kora i. e. 7000-re tehető. DNS-e szerint a legtöbb európai vadászó-gyűjtögető emberhez hasonlóan sötét bőre és kék szeme volt.


OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 53699





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet