Döbbenet! J.K. Rowlingnak is köze volt ahhoz, hogy megoldják a Lincoln-rejtélyt?

2017. július 21., péntek




Elképesztő fordulat a világ egyik legnagyobb rejtélyével kapcsolatban!

J. K. Rowling közvetve ugyan, de megoldott egy rejtélyt, ugyanis az ő leleplezői oldották meg a Lincoln-rejtélyt.

A rejtélyt magát végső soron a brit törvényszéki írásszakértők egy csoportja fejtette meg, de ha nem lett volna a Harry Potter kötetek miatt ismertté vált írónő, talán nem így történik.

Arról van szó ugyanis, hogy a szóban forgó rejtélyt ugyanazzal a technológiával oldották meg, mint amivel annak idején J. K. Rowling Robert Galbraith írói álnevén írt detektívregényt is.

A vezetéknevet hősétől, Robert F. Kennedytől kölcsönözte. A Robert pedig az egyik kedvenc férfineve, amit szerencsére sem a Potter-sorozatban, sem az Átmeneti üresedésben nem használt. A vezetéknév már egy kicsit furább sztori. Amikor gyerek volt, nagyon szerette volna, hogy Ella Galbraith-nek hívják, de fogalma sincs, hogy miért.

Ezen az álnéven írt egy regényt, aminek a segítségével - és a szakemberek által kifejlesztett technológiával - leleplezték.

De miről is van szó? És miért ennyire fontos a Lincoln rejtély?

1864 novemberében Lydia Bixby levelet kapott Abraham Lincolntól, amelyben az amerikai elnök arról tájékoztatta őt, hogy fiai elestek a polgárháborúban.

Az angolnyelv-történelem egyik legmívesebbnek tartott levele írójának kilétét régóta vitatták, és történészek régóta úgy vélték, hogy John Hay, Lincoln titkára írta azt. Mivel mindkét férfi régóta halott, kevés esély volt a dilemma megoldására.

Az amerikai polgárháború idején Abraham Lincoln által írt híres levelet nem az elnök, hanem titkára, John Hay írta. - állították az új technológia bevetése után.

Számítógép segítségével nyelvi formák motívumait keresték, és elemezték a két férfi által írt szövegek igen rövid részleteit. Az elemzés "majdnem 90 százalékos bizonyossággal Hayt azonosította, mint a levél szerzőjét.

Ismét győzött a technika és a tudomány, újabb rejtélyt tudtak vele megfejteni. És ha csak kevés köze is volt a dolgokhoz, de a Harry Potter írójának is hízhat a mája, ő volt az első, akit ezzel a technológiával buktatta le.

Ha akkor ez nem sikerül, talán a technológiát hagyták is volna a süllyesztőben, és ma még mindig nagy talány lenne a Lincoln rejtély.

OSZD MEG másokkal is

rejtély hihetetlen rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 247948





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet