Döbbenet: megvalósulhat az igazi Jurassic Park: a tudósok szerint titokban már folynak az őslénypark felépítésének munkálatai!

2018. május 16., szerda




Genetikai úton lesznek feltámaszthatók? Ez lehet a világ legnagyobb szabású lépése, és élményparkja!

A Jurassic Park hamarabb valóra válhat, mint gondoltuk, akár a mi életünkben. Elképzelhető, hogy szabadalmaztathatóak lesznek a régi-új fajok. A genetikai tudásunk által 20 éven belül megvalósíthatóak lesznek a klónozott dinoszauruszok.

Az előzetes költségek szerint a felépítése 23 milliárd dollárba, évi üzemeltetése pedig 10-13 milliárd dollárba kerülne. A kutatóknak 2016 elején már sikerült dinoszaurusz lábat növeszteni egy csirke embrión.

De vajon mi is a Jurassic Park valósága mögött álló tudomány, és hogyan leszünk képesek dínókat alkotni? Az evolúciós visszafejtés, gén editálás, és az ezzel járó morális kérdések nyomában.

A felnőtt embereket is lázba tudják hozni ezek a csodálatos, ámde 65 millió évvel ezelőtt kihalt lények, az ember pedig létezése óta kacérkodik a gondolattal, hogy egy nap feltámassza majd a múltat. Azt, ami évmilliókkal ezelőtt véget ért, és elmúlt.

Az elmúlt években számos olyan leletre bukkantak, melyek potenciálisan is alkalmasak lehetnek arra, hogy dínó DNS-t nyerjenek ki belőlük.

Ma ezekből ugyan még csak fragmentált - töredék - DNS-t sikerülne kinyerni, azonban a tudomány olyan ütemben fejlődik, hogy a mesterséges intelligencia és a genetika segítségével képesek lesznek teljes értékű genetikai kódot kinyerni.

Ez pedig alapja lehet egy olyan őslényparknak, amit a való életben is létre lehetne hozni.

Ez persze még évek kérdése, és a park ha valaha létrehozzák, 10-20 év távlatában fog megnyílni. Az azonban nagyon is kezd kikristályosodni, hogy ténylegesen 

Ráadásul van egy másik módszer is, ami még ennél is ígéretesebb lehet:

A Michigan Egyetem biológusaiból álló kutatócsoport egy nagyszabású genetikai tanulmányt végzett a házakban megtalálható parányi poratkákon, melyek ellentmondani látszottak Dollo törvényének.

És nem is sejtették, mennyire igazuk volt. Az elmúlt években több kutatólaborban is kísérletekbe fogtak arra vonatkozóan, hogy az evolúciót valahogy visszafordítsák, visszafejtség, így bizonyítva be ennek lehetségességét.

2016 elején aztán jött a nagy áttörés: a chilei Egyetem tudósainak sikerült megdönteni a korábban felállított dogmát, méghozzá szenzációs kísérleti eredményekkel.

Egy csirkén voltak képesek dinoszaurusz lábakat növeszteni. 2015 májusában a Yale Egyetemen már lefolytattak érdekes, dinoszauruszokkal kapcsolatos kísérleteket. Néhány kísérleti csirkeembrió

génsebészeti technikával csőr helyett a korai ősök fogas állkapocsszerkezetéhez nagyon hasonló széles és lekerekített végű, Velociraptor-szerű szájat kapott.

Egyre több nagyobb genetikai cég kezdett el érdeklődni egy esetleges való világban létező, igazi Jurassic Park megvalósítása iránt.

Ami a filmben John Hammond nagy álma volt az a valóságban is egy monumentális őslénypark lesz. Rengeteg különféle jövőbeli koncepció van már egy ilyen parkról. Jó esély van rá, hogy még a most született emberek életében megvalósulhat egy ilyne őslénypark!

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen dinoszauruszok genetika jurassic park őslények


Megtekintések száma: 35881





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet