Döbbenetes felfedezést tettek az emberi aggyal kapcsolatban!

2017. október 1., vasárnap
Egy korábbi tudományos teóriát most sikerült cáfolni az agyunkkal kapcsolatban, mely megdöbbentőbben viselkedik, mint a kutatók gondolták volna.

Korábban úgy tudták, hogy az agy felnőttkorig növekedik és fejlődik, de új eredmények azt mutatják, hogy ez a folyamat az agy egyes részein mér felnőttkorban is tovább folytatódik.

Ezzel nem csak egyes képességeink, de például az arcfelismerésünk is folyamatosan fejlődik, és nem áll meg azzal, hogy a gyerekkorból átlépünk a kamasz, majd a felnőtt korba.

Egy nemzetközi szakértői csoport 22 gyerek és 25 fiatal felnőtt agyát vizsgálta meg, eredményeit a Science című tudományos lapban mutatta be.

Egyre több tudományos vizsgálat mutatja, hogy az agy serdülőkorban folyamatosan változik, fejlődik.

Szoros az összefüggés az arcfelismerő képesség és az agyszerkezet között. Nincs minden készen a születéstől fogva. A gyerek születésekor jól hall, más képességei azonban csak évek alatt alakulnak ki.

A kutatás sokáig zajlott, és igen alapos volt. 5 és 15 év közötti gyerekeket vizsgáltak meg ez idő alatt, majd 22 és 28 éves fiataloknak mutattak különböző arcokat is.

Ezeket a képeket három különböző nézőpontból mutatták be, és értékelniük kellett, hogy ezek között az arcok között mekkora eltérések vannak.

A tudósok mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) segítségével készítettek felvételeket az agy két régiója közötti aktivitásról: az egyikkel a helyszíneket, a másikkal az arcokat ismeri fel az agy.

A kutatások során csakis és kizárólag a felnőtteknél találtak olyan folyamatokat és jeleket, melyek plusz agyszövetek jelenlétére utalnak, vagyis arra, hogy az agy egyes folyamatai fejlődtek még felnőtté válás után is.

A felnőtt agyban ezért úgy számolták, hogy átlagosan 12%-al nagyobb volt az idegsejtek nyúlványa a szóban forgó részeken.

Ez komoly tudományos eredmény és felfedezés, mert bizonyítja, hogy az agyunk aktív fejlődésben van azután is, hogy beléptünk a felnőtt korba, és ez a folyamat akár tovább is nyújtható.

Azonban az agy nem minden részén vannak ilyen változások. Az idegnyúlványok erőteljes fejlődése tényleg azt mutatja, hogy sokmindent nem tudunk még az agyról, és az agy fejlődéséről.

Elképzelhető, hogy ezek a folyamatok lejátszódnak valahogyan más területeken is. Egyes feltételezések szerint a nyelvi központban is többek között.

A felfedezés azért ennyire fontos, mert az emberi agy és az emberi szervezet evolúciójában segíthet, és abban, hogy jobban megértsük az egészet.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség orvostudomány


Megtekintések száma: 91482

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet