Döbbenetes orvosi felfedezés: létezik egy másik "agy" az emberi szervezeten belül!

2018. június 2., szombat




A tudósok és kutatók, valamint az orvosok is egyöntetűen értetlenül állnak a felfedezés előtt.

Egészen elképesztő az a felfedezés, amit nemrég tettek kutatók.

Eddig a tudomány úgy gondolta, hogy az emberi agy irányít mindent, és annál komplexebb ideghálózat nincs is a testünkön belül.

Ezt cáfolták meg, és a szakemberek is alig akartak hinni a szemüknek.

A kutatók egy csoportja azért nevezte el ezt a speciális idegrendszert „második agynak”, mert amellett, hogy ebben a rendszerben az idegsejtek csoportosulása jól összehangoltan működik, az ENS az egereken végzett kísérletek alapján „okosnak” is bizonyult – olvasható a JNeurosci című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az enterális idegrendszer több millió neuronja alapvető szerepet játszik a tápcsatorna viselkedésének szervezésében –

állítják a tanulmányt készítő ausztrál kutatók, akik különböző képalkotó technikákat használtak fel az idegsejtek működésének feltérképezéséhez. 

Amikor a tudósok az elkülönített egérvastagbeleket elektromos árammal ingerelték, a benne található idegsejtek összehangoltan, ritmikusan „tüzelni” kezdtek, a vastagbél környező izomsejtjei pedig ennek mintázatnak megfelelően összehúzódtak.

Ez a ritmikus, összehangolt idegi aktivitás nagy valószínűséggel ösztönzi a bélizomzat specifikus szekcióit, hogy a vastagbél mozgásával a salakanyagok a megfelelő irányba, a megfelelő ütemmel haladjanak.

A szakértők szerint a neuronok vastagbélben megfigyelt összehangolt működése kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit az agy fejlődésének korai szakaszában látni lehet. 

Ez azt jelentheti, hogy a vastagbélben azonosított mintázat egy ősi tulajdonság, amely az enterális idegrendszer fejlődésének korai szakaszától kezdve létezik.

De egyes tudósok még ennél is továbbmentek: mivel egy elmélet szerint ennek a speciális idegrendszernek kifejlődése megelőzte a központi idegrendszer megjelenését. Így feltételezésük szerint a vastagbélben látott tüzelési mintázat a legkorábbi működő agyról adhat képet: vagyis a „második agynak” titulált neuroncsoport tulajdonképpen az „első agyunk” lehet.

Ha ez igaz, a központi szerv eredeti feladata a salakanyagok mozgatása volt az élőlényekben, és csak később kapott nagyobb, összetettebb szerepet a test üzemeltetésében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen egészség


Megtekintések száma: 41165





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet