​Döbbenetes számok az idei influenzajárványról – Magyarországon a helyzet rosszabb lesz

2020. október 30., péntek
A koronavírus miatt a déli féltekén idén elmaradt az influenzajárvány. Magyarországon azonban van mitől tartunk, ezért aki csak tudja, oltassa be magát – figyelmeztetnek a szakemberek.

Havonta ötezer áldozatot is szedhet egy keményebb influenzajárvány Magyarországon még „békeidőben” is – vagyis amikor nem súlyosbítja a helyzetet a koronavírus-járvány. Belegondolni is rossz, hogy milyen katasztrófával járhat, ha a két csapás egyszerre pusztít. 

Az egészségügyi rendszer pedig már most is leterhelt, a mindkét vírus által egyszerre megtámadott szervezetnek pedig nagyban romlanak a túlélési esélyei. Nem csoda, hogy a szakértők aggódva várták az influenzaszezont, a kormány pedig nagy készletet halmozott fel influenza-védőoltásból, amit ingyen be is adnak bárkinek, aki kéri.

De lesz-e idén influenzajárvány? A déli félteke országaiban most ért véget a tél, és a kutatók alig regisztráltak néhány esetet: a járvány elmaradt. A számok döbbenetesek. Ausztráliában az ottani tél közepe, július óta nem találtak influenzás esetet. Chilében egész télen tizenkét influenzást találtak az előző évi hétezer helyett. Az esetszámok Dél-Afrikában is 99 százalékkal estek vissza az előző évhez képest.

A pontos számok – akár csak a koronavírus esetében – a valóságban jóval magasabbak lehetnek, mert az emberek töredéke kerül kórházba influenzaszerű tünetekkel. De ez igaz volt az előző években is, a kimutatott esetek 96-99 százalékos csökkenése tehát nem hazudik.

Magyarország mostani helyzete azonban nem hasonlítható össze a fenti országokéval, hiszen a déli féltekén az influenzajárvány időszaka egybeesett a koronavírus megjelenésével, és emiatt a szigorú karanténnal és kijárási tilalmakkal. Az ötmilliós Melbourne városában például csak most szerdán fogják feloldani a 112 napja tartó teljes lezárást, és csak ekkor nyitnak újra a kávézók, éttermek, és hagyhatják el az emberek – három hónap után először! – az otthonaikat.

Magyarországon ehhez képest minimális korlátozások vannak érvényben, ezért noha a maszkviselési- és távolságtartási szabályok betartásával az influenza terjedését is korlátozzuk, nem várható az influenzajárvány teljes elmaradása. A szakértők ezért továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát.

– Nagyon fontos dologról beszélünk. Én is arra számítok, hogy kisebb lesz az influenzajárvány idén, ettől még azokat a gyerekeket, akik a járvány terjedésében a legnagyobb szerepet játsszák, be kell oltani – kezdte Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos, aki szerint a kormányzat nagyon jól tette, hogy a három év alatti gyerekek részére a szokásos oltóanyag-mennyiség tízszeresét vásárolta meg. – De be kell oltani az időseket is, akiknél az influenza eleve nagyobb a kockázatot jelent. A legfontosabb, hogy a koronavírus és az influenza egyszerre ne támadjon meg senkit, ha lehet – mondta.


Megtekintések száma: 2826

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet