Dohányzol? Védett lehetsz a koronavírussal szemben egy kutatás szerint

2020. április 24., péntek
Egyre több bizonyíték van rá...

Egy franciaországi vizsgálat alapján a dohányosok kisebb eséllyel tapasztalnak komolyabb tüneteket koronavírus-fertőzés esetén 

– írja a Sky News.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy érdemes elkezdeni cigarettázni: a dohányzás nemcsak hosszú távon károsítja a szervezetet, de adott esetben COVID-19-megbetegedést is súlyosbíthatja. 

Azt is érdemes kiemelni, hogy egészen új kórokozóval van dolgunk, így elképzelhető, hogy utóbb cáfolják a dohányzásra vonatkozó eredményeket.

A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház szerint a dohány egyik vegyülete, feltételezhetően a nikotin, csökkentheti a koronavírus-fertőzés esélyét.

A szakértők ennek ellenére egyáltalán nem javasolják a dohányzást.

A franciaországi adatok alapján a 11 ezer kórházi ápolásra szoruló COVID-19-páciens 8,5 százaléka dohányzik, míg a teljes lakosság 25,4 százaléka. 

Kínában is alulreprezentáltak a dohányzók a betegek körében, egy korábbi vizsgálat alapján 1000 páciensből csupán 12,6 százalék dohányzik, míg a teljes populáció 28 százaléka.

A kutatók úgy vélik, hogy a dohányzók körében kisebb arányban jelentkeznek tünetek vagy súlyos panaszok koronavírus-fertőzés esetén. 

A francia szakértők azt tervezik, hogy amennyiben megkapják az engedélyt, elkezdenek nikotintapaszokkal kísérletezni, hátha ezzel lassíthatják a COVID-19 terjedését.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3142

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet