Drasztikus mértékben terjed az Ebola: hamarosan kitörhet a világjárvány?

2018. május 20., vasárnap




Vészjósló hírek, ráadásul a betegség ellen nincs használható vakcina, és nagy a halálozási arány!

A korábbi „magas” szintről „nagyon magasra” emelte országosan a közegészségügyi kockázat szintjét a Kongói Demokratikus Köztársaságban pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely csütörtökön válságtanácskozást tartott az ebola terjedése miatt.

Ezt a kérdést már nem lehet elbagatellizálni.

Nagyon nagy a veszélye annak, hogyegy komoly járvány kirobban, amit nem leszünk képesek megállítani. Ráadásul ott van annak is a lehetősége, hogy a vírus fogja magát, és tovább mutálódik.

Ha egy sokkal erősebb és gyorsabban terjedőbb változat jelenik meg, és üti fel a fejét, akkor hetek, hónapok alatt letarolhatja a teljes emberiséget.

A vérzéses lázzal járó betegség – három év szünet után először – április elején ütötte fel a fejét az afrikai országban, Bikoro térségében.

Egy hónap alatt a 42 regisztrált ebolagyanús beteg közül 23 meghalt. A járvány elérte a tartományi székvárost is, ott most regisztrálták az első beteget.

Igaz, hogy Mbandaka csaknem 600 kilométerre fekszik Kinshasától, de a forgalmas Kongó folyó azért jelenthet veszélyforrást a fővárosra, mert a legnagyobb áruforgalom ezen a folyószakaszon bonyolódik le. Ráadásul a folyó határfolyó, így a szomszédos Kongót is nagy veszély fenyegeti.

ez egy gyógyíthatatlan betegség, bár nem mindenki hal bele, aki megfertőződött. A mostani azonban az úgynevezett zairei ebola, amelybe a fertőzöttek 90 százaléka hal bele.

Az ebolával csak a már megbetegedett emberek fertőzhetik tovább társaikat, ez a vírus a lappangási időben nem terjed tovább, a kis falvakban azonban nehezen megoldható a betegek elkülönítése.

A WHO egyre több kísérleti oltóanyagot juttat el a csaknem 80 milliós országba. Még a héten szeretnénk elküldeni az oltóanyag-szállítmány második részét is. 

Az első négyezer adag már Kinshasában van.

A vakcina gyártója, a Merck megnyugtatta a WHO-t, hogy ha súlyosbodik a helyzet, további oltóanyagdózisokhoz is hozzáférhetünk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség járvány betegségek vírusok világjárványok


Megtekintések száma: 37794





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet