Drasztikus összeomlás a tőzsdén, az olaj az öbölháború óta nem látott zuhanásban

2020. március 10., kedd




Ez már a vég kezdete vagy a koronavírus által okozott hatásoknak ez még csak a kezdete?

A Wall Street működését közvetlenül a hétfőn történt nyitás után leállították, mivel a fő indexek, a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 többet zuhantak a napi 5%-os határértéknél, ami automatikus 15 perces szünetet okozott.

Ez az első alkalom, hogy az amerikai elnökválasztás óta le kellett állítani a tőzsdét.

Az AP szerint 2016-ban történt utoljára, hogy a határidős kereskedés több mint napi 5%-ot zuhant. A kötvényhozamok újabb mélypontra estek, amikor a befektetők biztonságos menedékként kezdték vásárolni őket. (1)

A fő amerikai részvényindex határidős ügyletei hétfőn több mint 8%-ot veszítettek. Az S&P 500 8,9%-kal, a Dow Jones 8,6% -kal és a Nasdaq 8,4% -kal esett vissza.

Hétfőn jelentős összeomlás tapasztalható a világ fő pénzügyi piacain az olajárak drámai esése után, miután Szaúd-Arábia árháborúba kezdett Oroszországgal szemben azt követően, hogy reagált az OPEC+ országok paktumára, valamint a járvány terjedése miatt kialakult aggodalmakra.

Nagyon csúnyán indult a hét a világ tőzsdéin, a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt ütötték a részvényeket, az olajár pedig 1991 óta nem látott mértékben esett, miután Szaúd-Arábia és Oroszország árháborút indított. Az olaj WTI jegyzésára 30 dollár alatt is járt. 

Az európai tőzsdék nagyot estek, a magyar tőzsde a kezdeti 8 százalékos mínusz kis részét ledolgozva 7,6 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben. 

A tengerentúli részvényindexek hatalmas eséssel indították a hétfői kereskedést, az amerikai tőzsde akkorát esett, hogy nem sokkal a nyitás után 15 percre felfüggesztették a kereskedést. Végül 2000 pontnál is nagyobbat zuhant a hétfői kereskedésben a Dow.

Az 1991 januárjában és februárjában lejátszódott Öbölháború óta nem esett ekkorát az olaj árfolyama, mint ma. 

Az áprilisi szállítású határidős WTI 24,8%-os esést produkált az Oroszország és Szaúd-Arábia között kibontakozó olajárháború miatt

- írja a portfolio.hu

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 28016





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet