Durva: az energiaital szervezetgyilkoló méreg: újabb káros hatásait tárták fel a kutatók!

2018. szeptember 21., péntek




Az agyon koffeinezett energia italok és az alkohol keveréke a legkárosabb, mely hosszabb távon halálhoz is vezethet.

Az energiaitalok rendkívül károsak nem csak a gyerekek szervezetére, hanem a felnőttekére. Világszerte ár nem egy halálesetért bizonyítottan ezek korlátlan, és meggondolatlan fogyasztása a felelős.

Nem az a baj, hogy a piacon vannak, bár összességében sokak szerint korlátozni kellene őket, hanem az, hogy kisgyerekek, fiatalok is hozzájutnak, pedig rájuk nézve a legkárosabb.

Rengeteg dopamint szabadít fel a tinédzserek agyában, ami a kokain hatásához nagyon hasonló euforikus érzéssel árasztja el a testet.

Rengeteg a vita arról, hogy miért is ne minősül kábítószernek. Ugyanis ugyanazok a hatásai, de nem csak az energiaitaloknak, hanem a különféle agyoncukrozott kóláknak, üdítőknek, de még a cigarettának is.

Ezek a "szerek" ugyanis mind-mind képesek erős függést kialakítani, melyet már kísérletekkel sikerült igazolni.

Ami még ennél is borzasztóbb, az az energiaitalok és az alkohol kombinálása. Ez az elegy nem csak veszélyes de gyakran halálos is, és ennek már nagyon erősen kokain jellegű hatásai vannak.

Ráadásul a két italféle együttes fogyasztása gyakori szokás Amerikában, ami a fiatal felnőttkorig is kitart, és idővel függőséghez, érzelmi problémákhoz vezethet.

A kutatást vezető Richard van Rijn, gyógyszerész professzor egerekben vizsgálta a szóban forgó italok hatóanyagainak működését, mivel a korhatár miatt önkéntes alanyokat nem kérhetett fel. Kiderült, hogy ugyanúgy reagál az egerek agya a drogokra, mint az emberé, ezért is használták őket a kísérletre, mely igen aggasztó eredményekkel zárult.

Az kiderült, hogy bár vannak komoly károsító hatásai, de rövid távon nem jelentősek abban az esetben, ha az energiaitalt és az alkoholt külön-külön fogyasztották az egerek. Azonban amint kombinálták, komoly és durva neurológiai változások mentek végbe az agyukban. Ezek a változások leginkább a központi idegrendszerben zajlottak le.

Megjelent egy olyan fehérje, ami jellemzően a kokain és morfiumfüggők agyában szokott nagy mennyiségben jelen lenni.

Ezek az anyagok ugyanis fokozzák a szervezetben a jutalomérzést, ezért az állatok és így az ember is egy ördögi spirálba kerülhet.

Roppant veszélyes ez a spirál, melybe nem egy ember halt már bele világszerte.

Bár a kísérlet igen extrém adagokkal dolgozott, remekül rávilágított arra, mennyire veszélyesek az energiaitalok önmagukban, de főleg alkohol kíséretében.

Nem elég, hogy független tanulmányok kimutatták, hogy az energiaitalokban rengeteg a cukor, és hosszú távon nem csak elhízást okozhatnak, de jelentősen növelik a cukorbetegség kockázatát.

Akinek rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi energiaital elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő, erre az orvosok is figyelmeztetnek. Napi szinten dacolnak tehát sokan a veszéllyel, akik ilyen italokat vásárolnak, ezért nem győzzük felhívni a figyelmet a mértékletes fogyasztásra.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 43727





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet