Durva: érzéstelenítés nélkül végeztek csecsemő műtéteket?!

2018. november 14., szerda




Hatalmas botrány: Néhány év még érzéstelenítés nélkül végeztek újszülötteken komoly fájdalommal járó műtéteket.

A magzatoknak és újszülötteknek van fájdalomérzetük.

Ezt azonban megdöbbentő módon nagyon sokáig nem is tudták az emberek.

A tudomány és az orvosok pedig szintén ezen az állsponton voltak. Aztán nemrég kdierült valami...

Valami, ami nemscak megváltoztatott mindent, de zárójelbe tette a borzalmas múltat. Mert az attól kezdve vállalhatatlanul embertelen.

Ráadásul az emberek bele is borzonganak, ha rá gondolnak!

Az 1980-as évek közepéig számtalan kisbabának kellett leírhatatlan fájdalmakat elviselnie, mert a tudományos orvosi vélekedés szerint az ő esetükben még komoly műtéteknél sem volt szükség érzéstelenítésre.

Az 1980-as évek közepéig számtalan kisbabának kellett leírhatatlan fájdalmakat elviselnie, mert a tudományos orvosi vélekedés szerint az ő esetükben még komoly műtéteknél sem volt szükség érzéstelenítésre.

Tehát mindössze harminc évvel ezelőttig így folytak az újszülött- és csecsemőműtétek a nyugati (hogy is szoktuk mondani: modern, fejlett?) világban.

Dr. Kanwaljeet Anand rezidens orvos a londoni John Radcliffe-kórház újszülött-intenzívosztályán dolgozva különös dologra lett figyelmes: észrevette, hogy azok a koraszülött babák, akiket műteni kellett, a beavatkozás után mindig rendkívül stresszes, kimerült, végletekig elcsigázott állapotban kerültek vissza az osztályra. 

Bőrük szürke volt, pulzusuk alig érezhető, légzésük felszínes. Anand a kórházi protokollt megszegve úgy döntött, utánajár a dolognak: elkísérte kis betegeit a műtőbe. Ami ott elé tárult, maga volt a pokol, noha ez akkoriban rutineljárásnak számított. A legkomolyabb műtéteket is, legyen szó szív-, vese- vagy tüdőoperációról, érzéstelenítés nélkül végezték a pici babákon. 

Anand kérdésére a bevett választ kapta: az újszülöttek idegrendszere túl éretlen ahhoz, hogy fájdalmat érezzenek.

Az orvos azonnal nekilátott, hogy bebizonyítsa a hosszú évtizedek óta sziklaszilárd ténynek tartott álláspont tévességét.

Így derült végül ki, hogy az egész állítás teljesen alaptalan, és az egész orvostársadalmat megvezették.

Ez pedig ki tudja hány millió csecsemő komoly fájdalmába, szenvedésébe került...

Miután az orvos elérte, hogy a kórházban minden kisbaba kapjon érzéstelenítést, akinél bármiféle beavatkozást végeznek, a csecsemőhalálozás aránya az intézményben 25-ről 10 százalékra esett.

Mindössze harminc év telt el azóta, hogy az orvosok elfogadták: egy kicsi élet szinte fogantatása pillanatától érez és reagál, emlékezik, s amit tapasztal, tanul és átél, az az egész életére hatással van.

Az élet jelentősen megváltozott, de még ma is botrányos az az egész, ami ekörül lezajlott.

Ráadásul minden jóérzésű embert nyugtalansággal tölt el, ha a múltra gondol...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen egészség bizarr botrány


Megtekintések száma: 19526





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet