Durva: fél órával gyorsabban forgott 70 millió évvel ezelőtt, és 372 napig tartott egy év

2020. március 13., péntek




Egy kihalt ősi puhatestű faj, az úgynevezett rudist kagyló hihetelenül gyorsan nőtt, naponta egy újabb növekedési gyűrűt hozott létre. 

A közelmúltban végzett vizsgálat során lézert használtak, hogy a kis héjszeletekből mintákat vegyenek a növekedési gyűrűk pontosabb megszámlálásához, ami sokkal pontosabb eredményt adott, mint a mikroszkópok.

-írja az ÚjVilágtudat.

A növekedési gyűrűk megfigyelése lehetővé tette a kutatók számára, hogy megtudják, hogy pontosan hány nap volt egy évben, és hogy milyen hosszúak voltak a napok 70 millió évvel ezelőtt. Ez az új mérés azt is feltárta, hogyan alakította a Hold a Földet és változott a bolygónktól való távolsága a 4,5 milliárd éves Föld-Hold gravitációs tánc során.

A közelmúltban végzett tanulmány olyan bizonyítékokat is talált, amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy a puhatestűek a korallszigetek létrehozására képes fotoszintetizáló szimbiontákkal éltek együtt, amelyek a modern korallokkal megegyező mértékben táplálkoztak.

Továbbá a kutatócsoport nagy felbontású információkat talált arról is, hogy az állat miként élt és fejlődött ezen vizes körülmények között, amit olyan pontos mérésekkel mutattak ki, amelyek egy nap töredék részét teszik ki.

"Körülbelül napi négy-öt adatpontunk van, és ez olyan tény, amihez szinte soha nem jutottunk hozzá a geológiai történelemben. Alapjában véve bele tudunk tekinteni egy 70 millió évvel ezelőtti napba. Ez elég lenyűgöző," 

- mondta Niels de Winter, a Brüsszeli Vrije Egyetem analitikus geokémikusa és a tanulmány vezető szerzője.

Az ősi Föld éghajlatának rekonstrukciói a távoli múltban általában hosszú távú változásokat mutatnak, amelyek több tízezer éves skálán mentek végbe. 

Ez a tanulmány és mások is azt mutatják, hogy a változás miként működik az élőlények időskáláján, ami egy nap áthidalhatja az éghajlati és az időjárási modellek közötti tudományos szakadékot.

OSZD MEG másokkal is! 

Forrás: ÚjVilágtudat


Megtekintések száma: 11445





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet