Durva hőhullámban pusztult el az Indiai-óceán korallzátonyainak több mint kétharmada

2019. augusztus 7., szerda




Nagyon nagy a baj...

Az életben maradt korallok azonban ellenállóbbak lettek az emelkedő hőmérséklettel szemben, ami a kutatók szerint némi reményt ad a jövőre.

2015-ben 8 héten keresztül rendkívüli magas volt a tengervíz hőmérséklete a brit-indiai óceán területén fekvő Chagos-szigetcsoport korallzátonyai körül. 

A tengerfenéki mintavételek az élő, egészséges korallok számának 60%-os csökkenését mutatták. Mielőtt a korall-telepek magukhoz térhettek volna, 2016-ban újabb óceáni hőhullám sújtotta őket, amely ezúttal több mint 4 hónapig tartott.

Catherine Head, a londoni zoológiai társaság tagja és kollégái a helyszínen nézték meg a korallzátonyok állapotát a két nagy óceáni hőhullám előtt és után. 

Bár a csapat nem tudta felmérni a második hőhullám pusztítását a szigetcsoport valamennyi részén, a Peros Banhos atoll adatai azt mutatták, hogy a megmaradt korallok 68%-a elszíntelenedett, és 29%-uk elpusztult.

Ez azt jelenti, hogy a kemény korallok mintegy 70%-a semmisült meg a térségben 2015 és 2017 között. Ugyanakkor kiderült: bár a második hőhullám tovább tartott, a túlélő korallok közül kevesebb pusztult el.

A kutatók feltételezik, hogy az életben maradt korallok ellenállóbbak lettek az emelkedő hőmérséklettel szemben, és túlélési képességük megértése kulcsfontosságú lehet a korallzátonyok megvédésében.

A kemény korallok zátonytömböket építenek. 

Ezek adnak otthont a tengeri élőlények közel egynegyedének, továbbá élelmet, védelmet és jövedelmet biztosítanak mintegy 500 millió embernek világszerte.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes földünk


Megtekintések száma: 18613





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet