Durva meleg jöhet: tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válhat a Föld

2018. augusztus 13., hétfő




Nem túl jó hírek láttak napvilágot a Földünket illetően: egy új tanulmány szerint a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válhat még akkor is, ha sikerül a szén-dioxid-kibocsátást a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányban azt írják, ha az "üvegház Föld" klíma hosszú távon rögzül, globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint most.

A nemzetközi kutatócsoport szerint az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással lesz a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást.

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal nő évtizedenként.

Dominó - ha egy elem dől, a többi is borul

Az ausztrál, svéd, dán, belga, német, amerikai, brit és holland kutatók tíz természeti folyamat hatásait vizsgáltak.

Ezek az örökké fagyott talaj olvadása, az óceánfenékről a metánhidrát elvesztése, a talaj- és az óceán szénelnyelő képességének csökkenése, az óceánokban a bakteriális légzés növekedése, az Amazonas esőerdőinek, az északi erdőknek a pusztulása, az északi félteke hótakarójának csökkenése, az északi-sarki nyári tengeri jég elvesztése és az Antarktisz körüli tengeri jég és jégmezők csökkenése.

A szakértők szerint amiatt kell aggódnunk, hogy ezek az elemek dominóhatást idéznek elő.

"Ha az egyik elem eldől, tovább löki a többit. Nagyon nehéz lesz, vagy lehetetlen megállítani azt, hogy az egész dominósor ne dőljön össze. 

Lakhatatlanná válnak helyek a Földön, ha az »üvegház Föld« valósággá válik"

- mondta Johan Rockström svéd kutató.

A tanulmányt jegyző kutatók szerint az nem elég, hogy csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, ennél többre lesz szükség, hogy ne változzon pokollá a Föld. 

Javítani kell például az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzését, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből és föld alatti tárolásukat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen földünk klímaváltozás


Megtekintések száma: 40961





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet