Durva: pedofilokat, gyilkosokat is véd a gyónási titok: szerintetek rendben van ez így?

2019. január 20., vasárnap
A gyónási titok olyannyira szent és sérthetetlen, hogy egy pap nem beszélhet akkor sem, ha konkrét bűncselekményről szerez tudomást, védve ezzel a bűn elkövetőjét. De vajon mit szólnak ehhez a nyomozók és a társadalom? Szerintetek ez rendben van így?

Gyónásnak nevezzük, amikor a hívő a törvényes gyóntatónak megvallja és megbánja az általa elkövetett bűneit, és kéri azok bocsánatát.

De mi történik, ha valaki esetleg gyilkosság vagy gyermekmolesztálás miatt könnyít a lelkén? A pap keze meg van kötve, hiszen a gyónási titok szent és sérthetetlen.

Azt kell belátni, hogy a gyónási titok a leginkább védett titok a világon. A gyónót és a gyónás szentségét egyaránt védi.

A különböző titkokat – mint az ügyvédi és orvosi hatáskörbe esőt – bírósági úton fel lehet oldani, és még államtitok esetében is elképzelhető bizonyos felmentés a titokgazda részéről.

De a gyónási titok esetében a civil jogrendek lehetővé teszik a gyóntatónak a tanúvallomás megtagadását, mondván: belső fórumon szerzett információ, így hivatalánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn az adott dologról – magyarázta a Borsnak dr. Háda László plébános, aki a témában írta doktori dolgozatát.

A gyóntató papot az Egyházi Törvénykönyv titoktartásra kötelezi, aminek megsértése egyházilag nézve a legnagyobb fenntartott vétségek közé tartozik. Ha bebizonyosodik, egyházi büntetést von maga után.Az atyának felfüggeszthetik a gyóntatási jogát, azaz fakultását, de egy időre a papi szolgálattól is elbúcsúzhat – mondta a lehetséges szankciókról a plébános.

Háda László szerint a gyóntató atyák pontosan tudják, hogy ezekkel a titkokkal nem élhetnek vissza, de késztetésük sincs rá. – Ha merénylet készülne ellenem, az információt nem adhatnám ki harmadik személynek – érzékeltette szélsőséges példával a titoktartás jelentőségét a plébános.

Van bűn, ami alól a gyóntató atya nem adhat feloldozást, de az információ ettől még gyónási titok marad. Ilyen például a pápa elleni fizikai erőszak, ami a szentszéknek fenntartott eset. Korábban az abortusz alól feloldozást csak a megyés püspök adhatott.

A gyermekmolesztálás már „alacsonyabb” hatáskörbe tartozik: a gyóntató feloldozást adhat alóla, és bár információt nem adhat ki, egyfajta iránymutatást szabhat az illetőnek, hogyan tartóztassa meg magát.

Háda László szerint akár azt is mondhatja, hogy beszéljen pszichológussal, vagy külső fórumon vállalja fel tettei következményeit, azután térjen vissza hozzá a feloldozásért.

Ami a gyóntatófülkében elhangzik, az ott is marad. A lehető legnagyobb vétség, ha ezt a pap megszegi…

1990-ben egy kétgyermekes asszonyt öltek meg Budapesten. Katalin rendszeresen járt templomba, de a szomszédok szerint hozzá is járt egy gyóntató pap, akivel a pletykák szerint viszonyuk is volt. A fiatal pap tette volna el láb alól Katalint?

A ferences rendházban, ahová a nő járt, a szerzetes nem ismerte fel a képen az áldozatot, rendtársainak pedig nem volt hajlandó megmutatni, hiszen a gyónási titok miatt úgysem mondhattak volna semmit a nyomozóknak.

A zsaruk végül elvetették ezt a szálat, semmilyen bizonyíték nem erősítette meg, a nem hivatalos adatgyűjtésre pedig nem kaptak engedélyt a bíróságtól. Katalin gyilkosának kiléte azóta is rejtély.

Gyónt a gyerekgyilkos?

Kovács Lajos egykori sztárnyomozót negyvenéves pályafutása alatt nem „akadályozta” gyónási titok.

A nyugalmazott rendőr ezredes egy esetét mégis felelevenítette. Fiatal nyomozó volt még, amikor gyermekgyilkosság történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Kovács felkereste a helyi plébánost, hogy ha esetleg elmenne hozzá gyónni a tettes, mit tudna tenni annak érdekében, hogy a gyónási titok se sérüljön, de az információ is eljusson a rendőrséghez.

A pap természetesen elmondta, hogy köti a titoktartás, de ha hozzá fordulna a bűnös, komolyan elgondolkozna, mit tehet. – Sosem derül ki, mit tett volna a pap, de a gyerekgyilkost két nappal később más szál mentén sikerült elfogni. És nem is járt templomba

– jegyezte meg Kovács, aki szerint egyébként nem életszerű, hogy egy vallásos elkövető épp a legsúlyosabb tettét gyónja meg, így nem valószínű, hogy a gyóntató atyák tudomást szereznek ezekről a bűnökről.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: magyarokvagyunk.com


Megtekintések száma: 44299

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet