Durva: újfajta napelem forradalmasíthatja az ipart: még az esőből is képes energiát nyerni!

2018. május 29., kedd
Hamarosan jöhet az ingyen áram?

Már nincs messze a világ, amikor ingyen áramot termelhetünk? 

Nos, ehhez lesz egy-két szava majd a nagy és elpusztíthatatlan energialobbinak is, de minden bizonnyal drasztikusan esni fog az energia piaci ára.

Hogy minek köszönhetően?

Hogy olyan technológiák látnak napvilágot, melyek lassan szinte a semmiből termelnek áramot. Olyan napelemeket mutatnak be évről-évre, melyek egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek.

Hamarosan egyes napelem parkok - vagy inkább naperőművek - egész kontinenseket lesznek kéepsek energiával ellátni, és ez még csak a kezdet. 2017-ben olyan napelemet is bemutattak, ami rossz időben is képes hatékonyan működni.Most pedig egy olyan változattal rukkoltak elő, mely tényleg forradalmasíthatja az ipart...

Az esős napokon akár 90 százalékkal kevesebb napfény érheti el a földfelszínt, mint tiszta időben, ami nagy kiesést jelenhet az energiát napelemek révén fedezni szándékozóknak. 

A szakértők ezért egy ideje már dolgoznak úgynevezett hibrid rendszereken, amelyek a nap energiája mellett a becsapódó esőcseppekből is képesen energiát kinyerni.

Az egyik lehetséges megoldást az úgynevezett triboelektromos (dörzselektromos) nanogenerátorok jelentik, az ilyen rendszerű hibrid napelemek hatásfokát azonban egészen mostanáig nem sikerült hasznosítható szintre tornászni. 

A probléma oka az volt, hogy a korábbi próbálkozások során a nanogenerátorokat a napenergiát hasznosító rétegek fölé helyezték, amivel annyira leárnyékolták ezeket, hogy a rendszer napos időben alig termelt energiát.

A kínai kutatócsoport most úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy a nanogenerátorok és a napfény hasznosításáért felelő részek ugyanazon elektródákat használva működnek, így egyik sem takarja ki a másikat.

Az új modell így jobb hatásfokú és vékonyabb is, mint elődei. Bár a rendszer egyelőre a tesztfázisban van, a fejlesztők szerint három-öt éven belül piacra kerülhet.

Hogy mikor lesz olyan szinten elterjedt, és integrált az infrastruktúrába, hogy jelentősen csökkentse a családok villanyszámláját világszerte, azt nem tudni, de egyes elemzők 10 évre saccolják ezt a várakozást.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 31574

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet