Durván felborítja a gyerekek agyműködését a cukor! Vigyázz, mivel eteted őket!

2016. október 30., vasárnap




A rendszeres cukorfogyasztás nagymértékben képes felborítani az emberi agyműködést. Elképesztően durva, mit okoz a gyerekek agyában!

A cukor ma nagyon nagy pusztítást végez az emberi egészségben. Hajlamosak vagyunk elbagatelizálni, de a tényt nem tagadhatjuk le, hogy cukorbetegséget okoznak, elhízást, és növelik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Modernkori lépfene

Rengeteg modernkori betegséget „köszönhetünk” a finomított cukrokat. Ezen e finomított cukrok fogyasztása mellett a telített zsírsavak féktelen fogyasztása is hozzájárul, együtt pedig még nagyobb egészségkárosító hatással rendelkeznek.

Egy felnőtt ember szervezetét is képes hosszú távon tönkretenni a cukor, azonban egy gyerek agyával és szervezetével nagyon durva dolgokat képes művelni.

Durva dolgokat művel a gyerekek agyával

A fiatal, valamint pubertáskorban alapvetően az jellemző a gyerekek szervezetére, hogy nagyon gyors anyagcserével rendelkeznek. Sokkal szaporábbak, mint a felnőttek anyagcseréje. Ez azért van, mert a szervezetük ekkor még növekedésben van.

Ez remek dolog, hiszen ezért is van az, hogy sok gyerek bár rengeteget eszik, nem képes nagy értékben meghízni, bár a mai világban egyre gyakoribbak a kivételek.

A test tehát jól tolerálja folyamatos növéssel az elhízást, ellenben a fiatal gyerekek agya teljesen védtelen a cukor romboló hatásával szemben.

Több független kísérlet rámutatott már arra, hogy a junk food – azaz gyorsételek, és édességek - fogyasztása pontosan azokat az agyi területeket károsítják, amelyek a tanulásért, és a memória kezelésért felelősek.

Gyakorlatilag belassítja az agyat

A hippocampus neuronjai a nem túl előnyös, cukorban gazdag táplálkozás következtében, az artériák blokkolása miatt nem funkcionálnak rendesen, ami gátolja a tanulási folyamatokat.

Minden korosztály veszélyeztetett, így a felnőttek is, de főleg a gyerekek azok, akikre oda kell figyelnünk, és azokra, akik serdülőkorba léptek.

Gondoljunk csak bele, nekik van elsősorban arra szükségük, hogy jól teljesítsenek az iskolában, meglegyen a kellő koncentrációs képességük.

A túlzott cukorfogyasztás gyakorlatilag belassítja az agyukat, és nem fognak olyan jól reagálni az ismeretanyagok elsajátítására, mint azok, akik kevesebb cukrot fogyasztanak.

A dolog már nem csak sejtés, klinikailag, patkányokon elvégzett, jól dokumentált kísérletek bizonyítják ezt.

A kísérletsorozat során serdülőkorú, illetve felnőtt állatokkal etettek, itattak cukros, zsírral telített táplálékot.

A tesztből az derült ki, hogy a fiatal példányok sokkal nehezebben jegyezték meg az útvesztőből való kiutat, plusz az agy hippocampus része gyulladásba került, ami akadályozta a memória működését és a tanulási folyamatokat.

Szintén mostanában bizonyították be kvázi tényként, hogy az elhízott, túlsúllyal küzdő gyerekek sokkal gyengébben teljesítenek a reáltantárgyak terén.

Ráadásul gyengébbek a nyelvtanban és általában is rosszabbul teljesítenek a tanulás során. A vizsgálatok azt is egyértelművé tették, hogy a túlsúlyos gyerekek hippocampus része fizikailag is kisebb, ami egyértelmű bizonyítéka a zsír agyra gyakorolt negatív hatásának.

Szintén riasztó hatás az, hogy az agy prefrontális kérge egészen 20 éves korig folyamatos fejlődésben van mind szerkezetét, mind funkcionalitását tekintve.

Ez a rész felel a döntéshozatalban, majd azok végrehajtásában, ezért ha ez a rész nem működik megfelelően, akkor az magatartási zavarokhoz vezethet.

A cukor az agy jutalmazásért felelős részét is megtámadja, és szép lassan tönkreteszi. Ugyanis a cukorban, zsírban gazdag élelmiszer tökéletes formája a dopamin felszabadításának, amivel a szervezet úgy érzi, hogy ez az egyetlen formája az elégedettség érzés elérésének.

Ezért a gyerekben ez rögzül, és nem fog eljárni sportolni, vagy más olyan tevékenységet végezni, mely szintén dopamin termelést eredményezne, mert ezt a cukroktól megkapja mintegy instant boldogságként.

tudomány egészség orvostudomány betegség betegségek eltitkolt tények


Megtekintések száma: 58086





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet