Durván mérgeznek a műanyag palackok! Bebizonyították, hogy rákkeltő anyagok szivárognak belőlük!

2018. augusztus 12., vasárnap
Veszélyt jelenthetnek az egészségünkre az újratöltött PET palackok.

A palackokat a gyártók is egyszer használatosként forgalmazzák. A polietilén-tereftalátból készült flakonokból hő vagy túlságosan savas anyag hatására, illetve a hosszú időn át tartó tárolás vagy dörzsölés miatt káros vegyületetek oldódnak ki.

Az eldobható üdítős palackok alján egy kis háromszögben található szám jelzi, milyen műanyagból készült a termék. Az 1-es jelzésű a PET, amit a legtöbb üdítős és ásványvizes palacknál használnak

– olvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán, és írja a Titokterminál is.

Veszélyes az ásványvizes, üdítős palackok újratöltése

A PET palackokból hő és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek a májat, a veséket, a tüdőt is károsítják, valamint bőrirritációt és légzőszervi problémákat is okozhatnak.

Minél tovább tárolunk egy ilyen palackot, illetve minél többször töltjük újra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy több vegyszer oldódik ki belőle.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy a palackokban a felbontást követően 24 órával már megjelennek a baktériumok és a penészgombák is, még abban az esetben is, ha hűtőben tároljuk őket.

A palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak a különböző baktériumok és gombák számára, amelyek anyagcseréjük során számos mérgező anyagot termelnek.

Ráadásul a PET palack az egyszerű mosogatástól sem lesz tiszta, és kifőzni sem lehet.

Éppen ezért az orvosok és a gyártók szerint is határozottan ellenjavallt, hogy a palackokat hosszasan tároljuk vagy újratöltsük. Ehelyett a műanyag flakonokat a szelektív kukákba kell dobni már egyszeri használat után.

A szakértők azt javasolják, hogy az egészségünk és a fenntarthatóság jegyében szerezzünk be üvegből vagy fémből készült, könnyen tisztítható kulacsokat.

Betiltották a PET palackos italok forgalmazását a fővárosi állatkertben

Nemrégiben a A Fővárosi Állat- és Növénykert vezetősége úgy döntött, nem engedélyezi tovább a PET palackos italok árusítását a büfékben.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Titokterminál.com

egészség életmód


Megtekintések száma: 8370

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet