Dyatlov-rejtély: rejtélyes halálesetek a fagyban

2017. február 18., szombat
1959-ben kilenc tapasztalt szovjet túrázó holttestére bukkantak a Halálhegyen. A halál okára soha nem jöttek rá, a testek pedig radioaktívak voltak. Mi történhetett odafenn a Halálhegyen?

1959. január 27-én, az Igor Dyatlov vezette tízfős hegymászó-csapat nekivág az Ortofen hegy meghódításának. Sosem értek oda. Hogy miért, az találgatások tárgya még ma is.

A hegymászók holttestére ugyanis csak később találtak rá, borzalmas körülmények között, amit még leírni is bizarr.

Az áldozatok ugyanis látszólag nem szokványos módon haltak meg, és mintha menekültek volna valami elől.

Ráadásul a későbbi vizsgálatok alapján kiderült, hogy az összes holttest radioaktív sugárzást árasztott magából.

A csoportból két embernek beszakadt a mellkasa, volt, akinek hiányzott a nyelve,a sátor, ahol pihentek pedig szanaszét volt szaggatva. Hogyan sebesülhettek meg úgy a túrázók, hogy semmi nem utalt külső támadásra? Ezt senki sem tudja.

Azon a területen lelték rejtélyes halálukat a túrázók, amit a helyi őslakosok sokáig csak sejtelmesen Halálhegynek hívtak, talán nem véletlenül.

Számtalan elmélet született arról, hogy mi okozhatta a halálukat, a legnépszerűbb elméletek egyike az, hogy valamiféle paranormális jelenség szemtanúi és átélői voltak, amibe belehaltak.

Mások szerint földönkívüliekkel találkoztak, és azok ütöttek rajtuk, de akadnak olyanok is, akik meg vannak róla győződve, hogy a Halálhegy túlvilági lakói, gonosz lelkek és démonok ragadták el őket az éjszaka leforgása alatt.

A csoport egyik tagján két karórát is találtak. Mindkét órának be volt zúzva az üvege, az egyik óra 8.14-kor állt meg, a másik pedig 8.39-kor.

Két hegymászó (Rusztem Vlagyimirovics Szlobogyin és Zinajda Alekszejevna Kolmogorova) kezén apróbb égésnyomokat találtak, ugyanakkor kormot, vagy szenet nem.

Ezek megint teljesen érthetetlen dolgokra utalnak, és a mai napig nincs rájuk magyarázat.

A Dyatlov-rejtély még ma is őrzi titkait, és az esetről egy viszonylag élvezhető, remek film is született "Halálhegy - A Dyatlov-rejtély" címmel, melyet a Youtube-on is meg lehet tekinteni.

Akit érdekel, hogy pontosan mi történt, az ne hagyja ki a filmet, viszonylag jól tükrözi a valóságot, pontosabban amit sejteni lehet a dolog mögött. Merthogy aznap éjszaka mi történt, azt az áldozatok örökre magukkal vitték a sírba…

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 55360

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet