Eddig azonosítatlan faj génjeit hordozzák egy nyugat-afrikai törzs tagjai

2018. április 4., szerda




Biológiai rejtély? Vagy még ennél is többről van szó?

Olyan dologra bukkantak a tudósok, mely mindent átírhat, és alapjaiban változtathatja meg az egész világot, és az emberi evolúcióról alkotott képünket is.

Ugyanis egy olyan népcsoportra, egész pontosan egy elzártabban élő törzsre bukkantak, mely különleges génkészlettel rendelkezik.

Ma a modern érában a Homo sapiens az egyetlen élő emberi faj. Korábban azonban ez nem így volt, és több ágra szakadva népesítettük be a Földet.

Ott voltak példáula neandervölgyiek vagy a gyenyiszovai emberek is...

Most Arun Durvasula és Sriram Sankararaman, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy újabb ősember génjeire bukkantak a nyugat-afrikai jorubákban – írja az IFLScience.

Az új genetikai analízis eredményeit ismertető tanulmány még felülvizsgálatra vár.

Mivel a DNS a nedves és meleg környezetben könnyedén károsodik, nem állnak rendelkezésre ősi afrikai genetikai minták – más kontinenseken ugyanakkor elérhetőek az ősemberek DNS-ei. 

Éppen ezért a kutatók számára nehézséget okoz a modern afrikaiakban fellelhető ősi gének azonosítása.

A mintáavételezések során ismeretlen eredetű, abnormális genetikai kódokat is képesek voltak kimutatni. A technikát 50 alany DNS-én tesztelték.

Így derült ki, hogy a jorubák DNS-ének 8%-a ismeretlen.

Ez azt jelenti, hogy abszolút nem lehet beazonsítani, és a hibaszázalék olyna magas, hogy felvetődött: ez egy új fajt jelenthet.

Az kizárható, hogy az érintett faj a neandervölgyi vagy a gyenyiszovai lenne – a genetikai bizonyítékok alapján ezek sosem éltek Afrikában.

Az sem valószínű, hogy a genetikai örökség a Homo naleditől származna.

A 250 000 évvel ezelőtt Dél-Afrika területén élt ember túl távol állhatott az ősi Homo sapiensektől, így a két faj feltételezhetően nem tudott egymással keveredni.

Az ismert fajok közül a legvalószínűbb jelölt a Homo heidelbergensis, amely mintegy 200 000 éve élt a kontinensen. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy a jorubáknál azonosított nyomok egy korai, izolált Homo sapiens populációtól eredeztethetőek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 15993





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet