Eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszerben, több bolygó lehet a külső peremen mint hittük?

2016. augusztus 31., szerda




Amerikai csillagászok eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszer külső vidékén – írja az MTI. Találtak közöttük egy jeges objektumot, amely olyan hatalmas pályán kerüli meg a Napot, hogy valószínűleg más csillagok gravitációja is hatással van rá. Az égitestek között találtak egy jeges objektumot, amely olyan hatalmas pályán kerüli meg a Napot, hogy valószínűleg más csillagok gravitációja is hatással van rá - írták a The Astronomical Journal című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői.

Az égitesteket akkor vették észre, amikor egy lehetséges kilencedik bolygó helyét igyekeztek megállapítani. A bolygó jelenlétét eddig közvetett bizonyítékokkal támasztották alá.

A tanulmány szerzői, Scott Sheppard és Chad Trujillo elküldték felfedezésük részleteit az aszteroidákat, üstökösöket és egyéb kisebb égitesteket katalogizáló Minor Planet Centernek. kilencedik-bolygo-3 A kutatás a világ számos obszervatóriumának, többek között a négyméteres chilei Blanco és a nyolcméteres hawaii Subaru teleszkópnak a használatával folyt. A most felfedezett égitestek egyike - a 2014 FE72 jelű - az Oort-felhő, vagyis a Naprendszer legkülső régiójában található üstököszóna első távoli objektuma, amelynek pályája a Netunusznál is távolibb és mintegy 3 ezerszer akkora távolságra kering a Naptól, mint a Föld.  

Az eredmények segíthetnek a kilencedik bolygó megtalálásában

Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet kutatója és Trujillo, az Észak-arizonai Egyetem tudósa azt is megvizsgálták, hogy illeszkednek

az újonnan felfedezett égitestek a Naprendszer legtávolabbi tartományában keringő kilencedik bolygó elméletébe.

A kilencedik bolygó létére nagyrészt a külső Naprendszer objektumainak különleges tulajdonságaiból következtettek. ismeretlen-objektumok-naprendszer A külső tartomány kisebb égitesteinek elemzése alapján a tudósok arra következtettek, hogy a kilencedik bolygó, ha létezik egyáltalán, sokszor akkora, mint a Föld, valamint legalább kétszázszor olyan messze kering a Naptól.

A kutatók szerint az új tanulmány segít a feltételezett bolygó helyének meghatározásában.

Korábban az 1930-ban felfedezett Plutót tartották a kilencedig planétának, ám ettől a státusztól 2006-ban megfosztották, miután a Neptunusznál távolabbi Kuiper-övben olyan égitestet fedeztek fel, amely nagyobb nála. A Kuiper-öv a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv.  

A rejtélyes kilencedik bolygó nyomában

A feltételezett kilencedik bolygó 400-1500 csillagászati egység – 60 és 220 milliárd kilométer – között keringhet a Nap körül. Ez jóval nagyobb távolság annál, mint ahol a többi nagybolygó rója a pályáját. Azt a lehetőséget is megvizsgálták, hogy a kilencedik bolygó esetleg valóban a Naptól nagyon nagy távolságban jött létre. kilencedik-bolygo Azt találták, hogy a protoplanetáris korong kezdeti tömege és a diszk élettartama megválasztható úgy, hogy a kilencedik bolygó időben kialakulhasson, és a Li-féle csillag hatása a még távolabbi pályára kényszeríthesse. Kenyon szerint a forgatókönyvek észlelési oldalról tesztelhetők is, már ha a bolygó valóban létezik és sikerül is megfigyelni azt. Az első esetben a Neptunuszhoz hasonlóan kell kinéznie, míg a második szcenárió esetén egy óriási, gáz nélküli Plutóra emlékeztetne.

Forrás: Origo


Megtekintések száma: 2617





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet