Egy 12 km hosszú tó száradt ki váratlanul

2017. február 16., csütörtök




Az 1500 hektáron elterülő hatalmas tó medrében gyümölcsösök, házak, és temetők maradványai bukkantak fel.

Létezik egy tó - pontosabban csak létezett - mely 12 kilométer hosszúságú, és legalább 1500 hektáros volt fénykorában. Ez nem volt más, mint a Ramsko-tó Észak-Hercegovinában.

A tó azonban az elmúlt években, és főleg az utóbbi időszak alatt jelentősen kiszáradt. Olyannyira, hogy szép lassan előkerült tómeder, és a tómederben található különös maradványok.

Még mielőtt rátérnénk erre, érdemes pár szóban megemlíteni, hogyan alakult a tó történelme az utóbbi időben.

A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.

A Mostartól 70, Szarajevótól 110 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt.

A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban.

A fokozatos kiszáradás jeleit alig mutatta, noha az egész világon általánosan megfigyelhető jelenség szemmel látható volt rajta: vagyis a Föld édesvíz készletei, hatalmas vízterületei elkezdtek kiszáradni.

Ez idén, a 2017-es évben érte el a tónál a "csúcspontot". Most a tó szomorú múltja látható a helyszínen. A tómederben ugyanis régi gyümölcsösök, temetők, és házak maradványai találhatóak.

A turisták által egykor látogatott hely most egy kiszáradt, sivatagszerű táj, ahol az élet csírája sem található meg.

Ilyen, és ehhez hasonló sors vár majd a Föld megmaradt édesvizeire. Egyre több tó kezd ugyanis jelentős kiszáradási folyamatokon átesni.

Vannak olyan tavak, melyek egyetlen nap leforgása alatt tűntek el rejtélyes módon. Nemrégiben pedig egy aggasztó jelentés szerint már eltűnt a Föld vizes természeti területeinek a kétharmada.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 40004





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet