Egy 18. századi halálos betegség kezdett el terjedni: tudósok megkongatták a vészharangot!

2018. augusztus 15., szerda
A modern világ azt hitte, végleg elfelejthetjük a 18. században felismert egyik leghírhedtebb betegséget, amit egy szimpla vitaminhiány okoz. 

Úgy tűnik azonban, hogy a hajósok betegsége, a skorbut visszatért, mégpedig az Egyesült Államokban, ahol a megvásárolt élelmiszer egy negyede kerül a szemétbe 

– írja a Science Alert.

A C-vitamint, melynek hiánybetegsége az egykor rettegett skorbut, csak a múlt században fedezte fel Szent-Györgyi Albert, de a skót James Lind már jóval korábban észrevette, hogy a rejtélyes betegség egy egyszerű diétával orvosolható: sok citrusfélét kell fogyasztani.

Mivel a fejlett országokban már nem számítanak rá, az orvosok könnyen félrediagnosztizálhatják az egyébként igen jellegzetes tüneteket. 

Eric Churchill az USA-ban praktizál, ahol 6 évvel ezelőtt találkozott első skorbutos páciensével, és azóta mintegy 20-30 újabb skorbutos beteg fordult hozzá.

Azok az emberek, akik erősen limitált költségvetésből gazdálkodnak, gyakran választanak magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket, mert ezek jobban eltelítenek és kielégítenek, mint a zöldségek és a gyümölcsök

– vélekedik az orvos, akinek a vitaminhiányos betegei gyakran túlsúlyosak. 

Amikor nem megfelelő a tápanyagbevitel, minőségi éhezésről beszélünk, szemben a mennyiségi éhezéssel, amikor a kalóriabevitel is alacsony.

A skorbut korai tünetei: fáradékonyság, ingerlékenység, étvágytalanság, rossz közérzet, izomfájdalmak, érzékeny izületek és fájdalmas csontok.

A jellegzetes késői tünetek már a valódi skorbut, a fokozott kötőszöveti sérülékenység jelei, amelyek a következők:

Elhúzódó sebgyógyulás, száraz, pikkelyes bőr, bevérzések a bőrön, a csonthártya alatt és az izületekben, fokozottabb vérzési hajlam (pl. orrvérzés), fogínyvérzés, ínygyulladás, foghullás, kóros csont- és fogképződés.

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány járvány életmód betegségek


Megtekintések száma: 19399

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet