Egy 2000 éves edényben rejtélyes lámpásokat találtak

2016. november 27., vasárnap




Az edény tele van bronz érmékkel és olajlámpásokkal, amin eltérő, titokzatos ábrázolások figyelhetők meg.

Különleges leletre akadtak nemrégen, mely számtalan titkot rejthet. A lelet nem csak azért különleges mert nagyon régi, hanem mert elárulhat pár olyan dolgot az emberi kultúráról az adott korból, amiről korábban csak sejtéseink voltak.

Az Aargau Windisch nevű kis településen találták meg azt az edényt, amiben a különleges, különféle mintákat ábrázoló lámpások találhatóak.

Az ábrázolások sokfélék, van köztük gladiátor, istennő, és egy erotikus jelenetsor is. Hogy milyen régi lehetett az edény, azt még vizsgálják, de előzetes becsléseik szerint 2000 évvel ezelőtt temethették el oda, ahonnan most újra előkerült.

A régészek szerint egy egyszerű főzőedény volt, amelyet az ott állomásozó római katonák használhattak akkoriban.

Az edényben azonban az a különös, hogy 22 olajlámpát tartalmaz, mindegyiken különböző, precízen elkészített ábrázolással.

A lámpákban kétezer évvel ezelőtt gondosan elhelyeztek egy-egy bronz érmét is. Az érmék nagy része, Nero császár uralkodása idejére tehető. Azt is kiderítették a régészek, hogy az érméknek szinte semmilyen értéke nem volt már akkoriban sem.

Eleinte ezért nem tudták, miért volt ott a lámpásokban, de azóta úgy sejtik, valószínűleg szimbolikus jelentése volt, tehát valamit szimbolizálni akartak velük.

Ami meglepett minket, az az érmék és lámpák mennyisége és kombinációja volt” – szögezte le az egyik feltárást vezető régész.

Rengeteg megejtetlen dolog van még az edénnyel és a lámpásokkal kapcsolatban. Nem tudják ki készíthette, és vannak-e hasonló darabok a világban. Korábban még csak ehhez foghatót sem találtak, bár más kultúrákból már leltek fel ilyen lámpásokat.

A lelet mellett előkerültek még állati csontmaradványok is, amik még titokzatosabbá teszik az egész leletet.

Tippjeik persze vannak a régészeknek. Azt gyanítják, valamiféle vallási rituálé egy kelléke lehetett, de ahhoz, hogy ez kiderüljön, további ásatásokra van szükség, és az edényt, valamint a lámpákat tüzetesebben szemügyre kell majd venni, hátha rájönnek még valamire a lelettel kapcsolatban.

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 24330





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet