Egy 280 millió éves fosszíliát találtak az Antarktiszon: sutba dobhatunk mindent, amit a kontinensről tudtunk?

2017. november 18., szombat




Egy megkövesedett fa maradványai bukkantak elő... a tudósokat sokkolta a felfedezés.

A tudósok és sarkköri kutatók egy csoportja óriási felfedezést tett. Egy 280 millió éves antarktiszi erdő nyomaira bukkantak.

A Transzantarktiszi-hegység fagyos világában feltárt perm időszaki, 280 millió évesre becsült fosszilis fa maradványait találták meg.

A leleten jól látható volt, hogy a megkövült törzs még mindig csatlakozott a földbe mélyült gyökereihez. A szakértők szerint mostmár biztos, hogy a kietlen jégbirodalom még egészen más arcát mutatta.

Vagyis elég sokmidnent kidobhatunk arról, amit eddig tudtunk az Antarktiszról, mert még színesebb világ lehetett egykoron, mint bárki gondolta volna.

A paleozoikum derekán a ma ismert kontinensek az egyenlítő alatti déli féltekére helyeződtek.

Emiatt az Antarktisz egy övezetben volt Ausztráliával, Afrikával és Dél-Amerikával, a Gondwana őskontinensként összeolvadva.

A jelenlegi helyét később foglalta el, és a jégpáncél is csak ezután "nőtt rá".

Az elmúlt 400 millió évet zárta magába, mélyen a jég alatt, és az utóbbi években kezdett el minden szép lassan kiolvadni a klímaváltozás okozta globális felmelegedés miatt.

Olyan dolgok bukkannak elő, és fognak még előkerülni a jég alól, ami többszörösen átírhatja a Föld, vagy akár az emberiség történelmét.

Egykoron óriási erdőségek és egy zöld világ uralkodott az Antarktiszon. Sőt, egyes vélekedések szerint egy elveszett civilizáció, kultúra és élővilág is ott rejtőzhet a jég alatt.

A most felfedezett 280 milliól éves facsonk is ezt erősíti.

Az örök fagy világában felfedezett fatörzsek, amelyek az eddig ismert legrégebbi antarktiszi erdőség megkövesedett maradványai, komoly betekintést nyújtanak abba az ősi világba, ami egykoron itt kifejlődött.

A kutatók szerint a sarkvidék olvadásával egy új éra kezdődött el.

Arról van szó ugyanis, hogy egy olyan világ tárulhat elénk, amit soha az emberi történelemben eddig még senki sem vizsgált.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély hihetetlen rejtélyek antarktisz


Megtekintések száma: 162565





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet