Egy 3500 éves, múmiákkal teli kamrát fedeztek fel Egyiptomban!

2017. szeptember 12., kedd
A sírkamrára Luxor közelében találtak rá. Napjaink legnagyobb régészeti felfedezése.

Nemrég óriási felfedezést tettek Egyiptomban. A felfedezés olyan jelentős, hogy sokan az elmúlt évek egyik legnagyobb régészeti áttörésének tartják.

Egy 18. dinasztiából származó nagy sírkamrát találtak, mely tele van múmiákkal, és egyéb emberi maradványokkal.

Az előzetes kormeghatározás alapján a legtöbb itt heverő múmia 3500 éves, vagy annál régebbi. Amunhat uralkodásának idejéből való.

A sírkamrában több tucat koponyát és csontokat találtak, és olyan múmiákat, melyek némelyike a szokottnál is jobban konzerválódott az évezredek során.

Valamikor krisztus előtt 1567 és 1320 között a Királyok Völgye mellett találták meg az uralkodót, aki ebből az időből származik, és ténykedett.

Az Új Királyság idejéből származó leletekről akkor nem sejtették, hogy ez csak valaminek a kezdete, és hogy számos abból az időből származó maradvány fog előkerülni.

Végül Luxorban, pontosabban Luxor közelében került elő az a sírkamra, melyben megtalálták a múmiákat.

Khaled el-Enani, az egyiptomi Régiségek Minisztériumának vezetője úgy véli, meglepően sok lelet volt a sírban.

Az ókori egyiptomiak gyakran helyeztek usébtiket - apró figurákat - halottaik mellé, ugyanis úgy hitték, hogy a szobrocskák segíthetik az embert a másvilágon.

A kutatók egyelőre még rendszerezik, amit találtak, hamarosan pedig megpróbálják feltárni azon múmiák személyazonosságát - már amennyiben ez lehetséges - melyek a kamrában találtak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány történelem egyiptom


Megtekintések száma: 51452

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet