Egy alig 1 milliméteres tengeri élőlény lehetett az emberiség legrégebbi ismert őse

2017. január 31., kedd




A saccorhytus a tengerfenék homokszemcséi között élhetett.

Az emberiség már nagyon régóta kutatja saját múltját, és azt, hogy a múltja során milyen élőlényekből fejlődött ki, mikor, és hogyan vált el a majmoktól - már ha tényleg onnan eredünk - és melyek voltak azok a legkorábbi ismert élőlények, melyek az emberiséggel összefüggésben vannak.

Ennek keretében nemrég egy nemzetközi kutatócsoport bukkant valami egyáltalán nem szokványos dologra Kínában.

Egy nagyon apró, alig 1 milliméteres tengeri élőlény maradványai sejlettek fel a homokszemcsék között.

A vizsgálatok még bámulatosabb eredményekkel zárultak: kiderült, hogy ez az 540 millió évvel ezelőtt élt zsákszerű élőlény lehetett az emberiség legkorábbi ma ismert őse.

A Nature című tudományos folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányukban saccorhytusnak nevezték el az új fajt zsákhoz hasonló jellegzetességei - elliptikus formájú teste és nagy szája - miatt.

A szakemberek szerint a lény a legprimitívebb példája az úgynevezett újszájúaknak, ebbe a széles biológiai kategóriába tartoznak például a gerincesek is.

A tanulmányt hosszasan vizsgálták és elemezték, és több elismert hírű professzor is újra átelemezte az eredményeket.

Ezek alapján szinte minden szakember arra jutott, hogy a saccorhytus számos faj, így ténylegesen az ember közös őse is volt.

Ez egy olyan univerzális ősélőlény volt, melyből aztán az állatvilág egy jó része kifejlődött. Maga az élőlény a tengerfenéken élhetett, az apró homokszemcsék között.

Külön furcsaság, hogy az állaton nem találtak végbélnyílást, és egyelőre fogalmuk sincs a kutatóknak arról, hogy ez hogyan lehetséges.

Ez egy korai újszájú lénys lehetett, mely minden élet kezdete lehetett. Bizonyos értelemben maga az "ősanya", mely életet adott a bolygót később benépesítő élőlényeknek. A saccorhytus felfedezésével kiválóan betekinthetünk egy olyan csoport fejlődésének első szakaszaiba, amely elvezetett a halakhoz, majd később az emberhez.

A most megtalált lelet egyedülálló abban a tekintetben is, hogy ez a legkorábbi valaha megtalált újszájú maradvány.

Arra is rájöttek, hogy a saccorhytus mindét oldalán teljesen szimmetrikus volt, ami akkoriban egyedülálló új tulajdonság volt. Ezt örökölhették a belőle kifejlődő emlősök, és maga az ember is.

A végbélnyílás hiányára a kutatóknak egyébként több elmélete is van: az egyik szerint a salakanyagok az élőlény száján át távoztak.

Ha így van, akkor csak megköszönni tudjuk az evolúciónak, hogy a parányi ősünk eme tulajdonságát nem örököltük.

tudomány rejtély rejtélyek őskor


Megtekintések száma: 40172





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet