Egy alig ismert atommag reakció átírhatja a kémiai elemek és csillagok keletkezésének történelmét

2016. október 1., szombat
Az oxigén egy igen ritka, 17-es izotópja rejtheti a kulcsot a kémiai elemek és a csillagok keletkezésének titkához, mely átírhatja tudományos ismereteinket is.

Mind a mai napig ismeretlen a tudósok előtt az, hogy pontosan hogyan is keletkezhettek az első kémiai elemek, és a csillagok maguk.

Léteznek különféle elméletek róla, de a teljes igazságot még senki sem tudja, és egyik elmélet sem állja meg teljes mértékben a helyét.

Most a tudósok egy ritka megfigyelés keretében olyan dolgot fedeztek fel, mely átírhatja tudományos ismereteinket.

Ismeretlen atommag reakció

A vörös óriásokban keletkezett oxigén 17-es izotópjának a korábban becsültnél jóval nagyobb mennyisége alakul át más izotóppá.Ezt egy eddig a tudomány számára jószerivel ismeretlen atommag reakció okozta. Úgy hitték, hogy ez a reakció, ha sikerülne többet megtudni róla, sokmindent megmagyarázna akár az univerzum keletkezésével kapcsolatban is.

Azt már a kutatók tudják, hogy a Földön lévő oxigén szinte teljes százaléka – egész pontosan 99,76% - 16-os tömegszámú izotópból áll, a fennmaradt kevéske értéket a 17-es és 18-as izotópok töltik ki.

Ezek az izotópok lehetnek a világ keletkezésének kulcsai. Akár annak a pontos képletét is elárulhatják nekünk, hogy mi volt az ősrobbanás előtt, vagy az ősrobbanás pillanatában mit tartalmazott a tér.

Az ősrobbanás előtti térben lévő anyag rejtélye

Sokan sokfélét fantáziáltak már arról, hogy mi is lehetett az az anyag, mely az ősrobbanás pillanatában abban az egyetlen pontban volt jelen, ahonnan az egész univerzum kiindult.

A legtöbben még abban sem értenek egyet, hogy ez a folyamat hogyan zajlott, mert vannak, akik úgy vélekednek, hogy az ősrobbanás előtt egy pontba volt zsugorodba a téridő, így anyag sem létezett.

Azonban mások úgy vélik, a végtelen szingularitásba sűrűsödött térben is volt anyag, és ez rejtheti a származásunk, és világunk keletkezésének a kulcsát.

Azonban ehhez hasonló kémiai reakciót azóta sem mentek végbe, az egyetlen, ami hellyel közzel hasonlít az ősrobbanás felfúvódási mechanizmusához atomi szinten, az a csillagokban keletkező bizonyos folyamatok, melyek a 17-as izotóppal rendelkező oxigént előállítják.

Földalatti kísérletek

Különféle kísérletek keretében már próbálták előállítani azt, amit eddig csak a természet tudott, de egyelőre nem arattak túl nagy sikert. A keresett rejtélyes atommag reakció továbbra is ismeretlen volt a kutatók számára.

Egy újabb kísérletsorozatban több kilométer mély sziklaréteg alatt, a föld mélyén próbálták újra vizsgálni a dolgokat.

A vörös óriásokban végbemenő atomi mechanizmust sikerült most felfedezniük kutatóknak itt a Földön, mesterségesen előállított környezetben.

Egy ilyen, a vörös óriásokban az oxigén 17-es izotópját lebontó atommag-reakció jellemzőit sikerült ugyanis laboratóriumi körülmények között nagy pontossággal meghatároznia a LUNA nemzetközi együttműködésnek.

Ha a kutatóknak ezt többször sikerül végrehajtaniuk és megfigyelniük, egy napon valóban rájöhetünk arra, hogy pontosan mi is alkotta az egy pontba sűrűsödött szingularizált „világot”, mielőtt egy adott „valami” kiváltotta az ősrobbanást.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 20158

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet