Egy bizarr hibrid koponyája került elő egy múzeum raktárából

2021. szeptember 14., kedd




Kutatók először találtak bizonyítékot az arktiszi vizek két fenséges teremtménye, a narvál és a beluga kereszteződésére.

A Dán Természettudományi Múzeum csapata a közelmúltban egy különleges koponyát elemzett

– írja az IFLScience.

A kutatók a mitokondriális DNS vizsgálatával első ízben bizonyították, hogy léteznek narvál-beluga hibridek.

Az adatok alapján a tanulmányozott hím 54 százalékban beluga és 46 százalékban narvál volt.

A különös tengeri emlőst még az 1980-as években ejtették el Grönland nyugati részén. Az állat koponyája 1990-ben került a kutatókhoz. 

A vadászok még jól emlékeztek rá, ahogy elmesélték, a példány szürke volt, farka egy narváléra emlékeztetett, uszonya viszont egy belugáéra.

Eline Lorenzen, a Dán Természettudományi Múzeum munkatársa, csapat tagja elmondta a koponya régóta a múzeumban van, de csak most, a technológia fejlődésének köszönhetően tudták igazolni, hogy az egy hibridé. 

Azt nem tudni, hogy az állat pontosan hogyan nézett ki, illetve viselkedett, a szénizotópok elemzése viszont felfedte, hogy mindkét szülőjétől eltérő módon, a tenger mélyén táplálkozott.

A narválfélék családjába ma két faj, a beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas) és a narvál (Monodon monoceros) tartozik, ezek sok szempontból eltérnek egymástól. A két faj 5,5 millió éve különülhetett el egymástól.

Az állatok ugyanakkor bizonyos területeken, például Nyugat-Grönlandnál találkozhatnak egymással, ilyenkor pedig kereszteződés is történhet. 

A kutatók meglehetősen keveset tudnak a két faj szaporodásáról, ezért a kereszteződés folyamata is sok kérdést vet fel.

Lorenzen szerint a hibrid létrejött talán egyszeri eset volt, ugyanakkor annak valószínűsége, hogy egy halász pont megtalálja ezt az egyetlen példányt és annak koponyája egy múzeumba kerül, olyan kicsi, hogy talán mégiscsak több hibrid élhet.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: NAtional Geographic

tudomány


Megtekintések száma: 77180





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet