Egy csillag formájú polimer lehet a megoldás az egyre fenyegető szuperbaktériumok ellen!

2016. október 2., vasárnap




A szuperbaktériumok térnyerése egyre jobban fenyegeti emberek millióinak életét. Ha kitörne ma egy szuperbaktérium okozta világjárvány, akkor kezeletlenül kiirthatná az emberiség felét, mire megtalálnánk rá az ellenszert. Egy most kifejlesztett csillag alakú polimer lehet az emberiség túlélésének a kulcsa.

Ne túlzás azt állítani, hogy ma a globális felmelegedés mellett az egyik legnagyobb emberiséget fenyegető veszély a szuperbaktériumok elterjedése.

Óriási veszélyben az emberiség

Ezek a baktériumok ugyanis annyira ellenállóak, hogy teljesen immunissá váltak a legtöbb korábban hatásos antibiotikumra. Vagyis lényegében nincsen ellenszer rájuk, és akit egy ilyen fertőz meg, az könnyen belehalhat a kórokozó rombolásába.

Már a nemi úton terjedő betegségek, a szifilisz és a gonorrhea is rezisztenssé kezdenek válni, éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet globális problémának tekinti az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókat.

Ha most robbanna ki egy fertőzéses szuperbaktérium által indukált világméretű járvány, akkor mire hatásos ellenszert fejlesztenénk ki, akár az emberiség fele is belepusztulhatna.

A veszély tehát nagyon is valós, és kutatócsoportok tucatjai álltak rá a problémára az elmúlt években, hogy kiötöljenek valamit, amivel fel lehetne a szuperbaktériummal venni a harcot.

Egy csillag alakú polimer lehet a megoldás?

Nemrég egy olyan új felfedezést tette egy 25 éves ausztrál kutató, mely megmentheti az emberiséget a szuperbaktérium veszélytől.

Shu Lam kifejlesztett egy csillagformájú polimert, amely hatféle kórokozót tud elintézni, mégpedig a sejtfaluk darabokra szaggatásával. Ezt az új anyagot egyébként SNAPP-nak hívják.

Bár a fejlesztésről már a Nature Microbilogy című tudományos szaklap is beszámolt, a kutatás még nem tart ott, hogy a patikában mikroszkopikus dobócsillagot kérhessünk a szokásos antibiotikum helyett.

Már több nagyobb szuperbaktériumon letesztelték a polimert, ahol rendkívül jó eredményeket mutatott. Élő egérben azonban még csak egy fajtánál tesztelték, de ott is sikerrel járt a polimer.

Ennek a csillag alakú polimernek a felépítését úgy alakították ki, hogy méretükből adódóan ne lehessen semmit tennie a szuperbaktériumnak ellenük.

Ráadásul az egészsége ssejtjeinket sem bántja a polimer, és ez egy igen komoly és nyomós érv a polimer mellett, melynek szélesebb körű tesztelését a hetekben fogják megkezdeni.

Ha a klinikai tesztekig eljut a polimer, és ott sikerrel jár, akkor könnyen elképzelhető, hogy a jövőben leválthatja az összes antibiotikumot, hiszen nincs semmilyen káros mellékhatása a szervezetre, ellentétben az antibiotikumokkal.

tudomány orvostudomány szuperbaktérium


Megtekintések száma: 135517





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet