Egy csillag halálát örökítették meg az űrben

2017. február 8., szerda
A felvételt a Hubble űrteleszkóp készítette egy 5000 fényévnyire lévő csillag elpusztulásáról.

Hihetetlenül látványos, egyben hátborzongató felvételt készítettek nemrég az űrben, méghozzá egy olyat, amin egy csillag halála látható. Az 5000 fényévnyire lévő terület Záptojás--ködkétnt is ismert a kutatók és csillagászok előtt.

A Napunkhoz nagyon hasonlító csillag haláltusáját ezen a területen sikerült rögzíteni az örök emlékezet számára. A csillag ugyanis a vörös óriás szakaszában leledzett, amikor a felvétel készült, ez pedig egy csillag életciklusának nagyjából utolsó fázisa.

Ez az a pont, amikor a csillag hatalmas vörösen izzó "lufivá" fúvódik, majd önmagába roskad, és egy kis fehér törpe marad utána.

Jól látszik, ahogy ledobja magáról külső gázrétegeit, és ennek folyamán lassan planetáris köd képződik. A kilövellt anyag a felvételen sárga színű, és közel egymillió kilométer per órás sebességgel mozog a világűrben.

Ha csillagászati szempontból nézzük, ez a jelenség nagyon gyorsan lejátszódó folyamat, ezért külön hihetetlen, hogy sikerült rögzíteni.

A kutatók szerint ehhez nagyon nagy szerencse is kellett, hogy éppen az égbolt megfelelő részén készítsenek részletes képeket.

A látványos csillaghalál úgy néz ki, mint egy hatalmas, kozmikus erejű robbanás, melynek fényei idáig eljutottak.

Pedig 5000 fényév nagyon messze van. Ez azt jelenti, hogy fénysebességre gyorsulva is 5000 évre lenne szükségünk ahhoz, hogy elérjük a felrobbanó csillagot.

Jelenleg ez abszolút elérhetetlen, leküzdhetetlen távolságnak tűnik, olyannak, amit aligha fogunk egyhamar áthidalni.

Érdekes, de az idő is valahogyan így telik, tehát gyakorlatilag a múltat látjuk, pontosabban egy 5000 fényévvel ezelőtti állapotot. Vagyis a jelenben már a csillag rég kimúlt, azonban a kimúlás pillanatának a fényének 5000 újabb évre van szüksége ahhoz, hogy ideérjen.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 30317

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet