Egy eddig ismeretlen, rettegett organizmust izoláltak egy barlang mélyén, több millió éves zárványokban: komoly a baj?

2017. december 18., hétfő




Több millió éven át maradt életképes egy prehisztorikus zárványban...

Korunk egyik legnagyobb problémája a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenálló szuperbaktériumok és vírusok.

Ezek ugyanis, ha nem találunk rájuk időben valami megoldást, és mutálódnak egy sokkal gyorsabban terjedő, halálos vírussá, akkor könnyen az emberiség életére törhetnek, mivel nincs ellenük gyakorlatilag egyetlen hatásos kezelési mód sem.

Ezen ráadásul az sem segít, hogy az utóbbi időben egyre több olyan terület kezd el kiolvadni a szibériai területeken, ahol potenciálisan veszélyes ősi vírusok lappanghatnak a jégbe zárva.

Most azonban nem a jég alatt, hanem egy több millió éves zárványban találtak rá egy gyilkos szuperbaktériumra.

A most megtalált szuperbaktérium régen egyes fajokra komoly pusztító hatással volt, azonban a tudósok szerint az emberre – egyelőre – ártalmatlan.

Ehhez hasonló szuperbaktériumokat csak a modern korból ismerünk, napjainkban ugyanis a kórházakban alakulnak ki, ezek számítanak ugyanis a halálos szuperbaktériumok melegágyainak.

A mostani szuperbaktériumra ellenben egy Mexikóban található barlangban találtak rá, ráadásul az volt a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy maga a baktérium még mindig életben volt.

„Mintha csak valamiféle hibernációs fázison estet volna át. Túlélt több millió évet egy külvilágtól teljesen elszeparált zárványban” – nyilatkozta az egyik kutató.

Ritka jelenség, és ilyet legtöbbször akkor figyeltek meg, ha az adott életformát jégbe zárva találták meg, ez az eset éppen ezért ennyire különleges.

Azóta a baktériumot megvizsgálták, és azt mutatták az eredmények, hogy a ma használatos modern antibiotikumok 70%-ával szemben ellenálló, vagyis egy igen erős szuperbaktériumra bukkantunk.

Bár a kutatók a felfedezés kapcsán többször is hangsúlyozták, hogy nem veszélyes az emberre ez az ősi szuperbaktérium, a múltban több faj kipusztulásáért felelhetett.

Bár valóban nincs jelenleg veszély, ha ez a baktérium egy influenza vírussal mutálódna, az már komoly populációs katasztrófához, és egy globális világjárványhoz vezethetne.

A kutatók a mostani felfedezéstől egyébként azt várják, hogy ezáltal jobban megismerik a szuperbaktériumok működését, és múltját, amit arra használhatnak fel, hogy felvegyék a harcot napjaink veszélyével szemben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen bizarr kataklizma


Megtekintések száma: 101377





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet