Egy elveszett bolygó maradványait rejtheti a Hold: megdöbbentő felfedezést tettek

2022. január 6., csütörtök
Amerikai tudósok szerint ezzel egyúttal a Hold keletkezésére is találtak bizonyítékot.

Régóta foglalkoztatja a Föld kísérőjének eredete a csillagászokat és a geológusokat. 

A legszélesebb körben elterjedt feltételezés, hogy a Hold több milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy Mars méretű bolygó, amelyet Theiának neveztek el, összeütközött a Földdel, és egy jókora darab letört róla.

Ezért a Hold, a különböző modellekből kiindulva, 70-90 %-ban a Theiából áll.

Az elméletnek legfőbb gyengéje az a tény, hogy bár még az Apollo-missziók során összegyűjtött holdkőzetekben talált oxigén-izotópok is nagyon hasonlítanak arra, amelyeket a Földön találtak, teljesen mások, mint azok, amelyek a naprendszerünkben másutt fellelhetők.

Most az új-mexikói egyetem kutatói a Nature Geoscience-ben közzétett tanulmányukban arról írnak, hogy valószínűleg megtalálták a Theia maradványait a Hold felszíne alatt.

Hogyan oldható fel ez ellentmondás? 

Bár erre kicsi az esély, elképzelhető, hogy a Földnek és a Theiának eredetileg nagyon hasonló volt az összetétele, de aztán a felismerhetetlenségig összekeveredtek.

Az új-mexikói tudósok megvizsgálták a különböző magasságokban gyűjtött holdkőzetek oxigén-izotópjait. 

Rájöttek, hogy minél mélyebbről származott a kőzet, annál súlyosabb volt az oxigén-izotóp a földiekkel összehasonlítva. 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Theia különböző oxigénizotóp-összetétele nem veszett el teljesen a hatalmas becsapódás során végbement homogenizáció során.

Ez azt jelenti, hogy az oxigén-izotópok nem keveredtek össze teljesen a Theia és a Föld ütközésekor, tehát az sem kizárt, hogy a Theia a naprendszerünkön kívülről érkezett.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 88314

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet