Egy Etiópiában talált majomkoponya újraírhatja az emberiség eredettörténetét

2019. augusztus 30., péntek




Teljesen átírhatja az emberiség eredettörténetét egy etiópiai lelet. Yohannes Haile-Selassie professzor Miro Dorában, Afar államban bukkant rá csaknem épségben egy 3,8 millió éves koponyára, amely egy főemlősszerű emberelőd maradványa lehet.

"Úristen, tényleg azt látom, amit látok? - gondoltam, amikor megtaláltam. 

Aztán már fel-le ugráltam örömömben, amikor felfogtam, hogy ez az, amiről álmodtam"

- nyilatkozta a professzor a BBC-nek.

Haile-Selassie szerint a lelet az eddig talált legjobb példánya az Australopithecus anamnesis nevű emberelődnek, a legősibb australopithecus-fajnak, amely akár már 4,2 millió éve is létezhetett. 

Ezidáig úgy gondoltuk, hogy az A. anamensis a közvetlen elődje a már fejlettebb Australopithecus afarensisnek, ami pedig már közvetlen emberelőd, ennek leszármazottai már a homo nemzetség tagjai.

Jelen tudásunk szerint az A. afarensis egy 1974-ben felfedezett példányát, egy, a Beatles slágere alapján Lucynak nevezett nőstényt tartották a legősibb emberelőd főemlősnek, "az első két lábon járó majomnak". 

Haile-Selassie szerint a most felfedezett, még ősibb főemlős "hasonlóan ünnepelt ikonjává válhat az emberi evolúciónak". 

Most ugyanis bebizonyosodott, hogy a két faj, az A. anamensis és az 

A. afarensis egyidőben is élt a bolygón, és az utóbbi nem lineárisan fejlődött ki az előbbiből, hanem még keveredhetett is a két faj.

Vagyis tovább bonyolódhat az emberiség őstörténete.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány


Megtekintések száma: 12808





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet