Egy évtizede fal egy csillagot egy hatalmas feketelyuk

2017. február 9., csütörtök
Felvételt is készítettek róla.

Rekordideje történik egy fekete lyuk "ebédje", ugyanis közel egy évtizede kebelez be folyamatosan egy nagyobb csillagot.

A csillag haláláról látványos felvételeket, és szimulációkat is készítettek, és egy nagyon gyönyörű illusztrációt is.

A fekete lyuk, melyet "ebéden kaptak" 1,8 milliárd fényévnyire van, vagyis olyan távolságban, amit talán sohasem fogunk tudni elérni.

New Hampshire-i Egyetem kutatója elmondta, az 1990-es években kezdték megfigyelni a fekete lyukak ilyen folyamatait. Ezeknek a folyamatoknak a során más csillagokat szívnak magukba, eltorzítva maguk körül a teret, a fényt, és az időt.

A szóban forgó fekete lyuk 11 éve eszi a csillagot, ez az eddig megfigyelt leghosszabb ilyen jelenség, amely egyébként jelenleg is tart.

Hatalmas, röntgensugaras teleszkópok adatait is felhasználták a kutatások során. Amikor egy csillagot elnyel egy nagyobb méretű fekete lyuk, akkor hatalmas villanások keletkeznek, melyeket csak ilyen röntgenes felvételeken lehet látni.

Ezeket sikerült a csillagászoknak érzékelni, és megfigyelni az évtizedeken át.

Egyértelműen egy csillag nagyon hosszú, és nagyon lassú haláltusájának vagyunk szemtanúi - nyilatkozta az egyik kutató, aki részt vett a csillagról készített felvételek készítésében.

Hogy miért tart ilyen hosszú ideig a folyamat, azt senki sem tudja, de az már sejthető, hogy a következő években is tovább fog folytatódni.

Sőt, egyes kalkulációk, és egy számítógépes modell alapján a kutatók kijelentették, hogy a következő évtizedekben is zajlani fog a feketelyuk önkéntelen zabálása.

Az elmúlt években egyre több feketelyukat figyeltek meg, és léteznek teóriák, melyek szerint a Tejútrendszerünk közepén is egyetlen hatalmas, gigantikus méretű feketelyuk található.

Eszerint ez a feketelyuk folyamatosan "eszi" a mi rendszerünket, és a hozzánk hasonló szomszédos rendszereket.

Ha ez valóban így van, akkor egyszer, egy nagyon távoli jövőben az összes csillaganyagot és bolygók, köztük a miénket is önmagába szívja majd, és minden megszűnik létezni nem csak a Tejútrendszeren belül, hanem a tejútrendszeren kívül is.

Végső soron a feketelyukak konkrét szerepe még ma sem teljesen ismert, és nagyon heves viták vannak arról, hogy pontosan mi is lehet a másik oldalon.

Vagyis mi történik az anyaggal, amit magukba szívnak. Egyesek szerint egy másik dimenzióba kerülnek, míg mások úgy sejtik, hogy kiesnek a téridőből, és megfagynak egy téren kívüli „térben”.

A legközkedveltebb elmélet szerint azonban a feketelyukak egy másik univerzumba vezetnek, és a másik oldalon egy hatalmas és folyamatosnak tűnő ősrobbanásban végződnek.

rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 30379

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet