Egy falu, ahol mindenki ugyanazt álmodja

2016. november 25., péntek




Santa Cruz de Isolte nem csak azért egy különleges hely, mert ez a világ legsűrűbben lakott szigete. A lakók annyira közel alszanak egymáshoz, hogy előfordul, hogy mindenki ugyanazt az álmot álmodja.

Eszméletlen mértekkel rendelkezik a szóban forgó, tényleg nagyon parányi sziget. A sziget ugyanis ali 0,012 négyzetkilométeres. Vagyis a szigeten nem sok hely volt eredetileg az építkezésre, és jó esetben néhány család fért volna el kényelmesen rajta.

Ennek ellenére az építkezés során a sziget parányi mivolta nem gátolta meg a lakókat abban, hogy egymás nyakába építsék házaikat. Szó szerint.

A picike szigeten ugyanis nem néhány ház található, hanem több tucat. Gyakorlatilag egymásra építkezett mindenki, egy egybefüggő lakótömböt eredményezve ezzel.

A szigeten olyan közel épültek a házak, hogy szinte egy egybefüggő egészet alkotnak

. Fernando Salinas úgy fogalmazott, amikor a szigeten járt, hogy „Ezen a szigeten olyan közel alszanak egymáshoz a lakók, hogy mind ugyanazt az álmot álmodják.”

Ez persze eleinte csak viccnek volt szánva, de a helyiek és a szóbeszédek szerint előfordul valójában is, hogy néha ugyanazt az álmot álmodja a lakók nagy része. A jelenség okát nem tudják, de talán a kollektív tudat eddig megfejtetlen jelenségéhez lehet köze.

A sziget annyira kicsi és zsúfolt, hogy hivatalosan is ez a világ legsűrűbben lakott szigete a rekordok könyve szerint.

Az aprócska szigeten 97 házban 1174 ember él a mindössze egy hektárnyi területen. Santa Cruz de Isolte szigete ezzel elnyerte a világ legzsúfoltabb szigete címet, írja az en.wikipedia.org.

A helyhiány nem volt probléma az iskolák, egészségügyi központok létestése során. Méh néhány bolt is helyet kapott.

A helyhiány miatt azonban a lakók nem csináltak a faluba temetőt, így a környező szigeteken helyezik végső nyugalomra szeretteiket.

A szigeten azonban csak általános iskola van. A nagyobb gyerekek már komppal mennek át egy környező szigetre tanulni, majd az iskola végeztével egy másik komppal jönnek vissza.

A lakók között bensőséges a légkör, és szeretnek egymás mellett, egymás nyakán élni. Bele sem merünk gondolni, ott milyen lehet összeveszni a szomszéddal, ahol gyakorlatilag egyúttal a fél faluval összeveszne az ember.

A kicsit szigeten összezárva valószínűleg mindenki megtanult egymás mellett élni.

érdekes érdekesség rekord világrekord


Megtekintések száma: 31746





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet