Egy felfedezés miatt át kell írni az ókori történelmet: méghozzá alapjaiban...

2021. július 17., szombat
Az időszámítás előtt 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Lehet, hogy egy nem várt felfedezés sok tekintetben átírhatja az ókor történelmét.

Arról van ugyanis szó, hogy a valaha volt legkorábban feljegyzett napfogyatkozás idejét sikerült meghatározni.

Ez azonban az egész ókorra óriási hatással lehet...

A Biblia, és más egyiptomi szövegek is segítségükre voltak a kutatóknak abban, hogy pontosítani tudták a régészek az adataikat, és a II. Nagy Ramszesz uralkodásának részleteit.

A kérdéses bibliai szöveg az Ószövetségben lévő Józsué könyvében szerepel, és évszázadok óta foglalkoztatja a kutatókat.

Ebben olvasható, hogy miután Józsué Izrael népét elvezette Kánaánba – az ókori Közel-Kelet azon területére, amely a mai Izraelnek és palesztin területeknek felel meg – így imádkozott:

„Állj meg nap, Gibeonban, és hold az Ajalon völgyében! És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein.” „Ha ezek a szavak egy valódi megfigyelést írnak le, akkor egy nagyon fontos csillagászati jelenség zajlott le. Az a kérdés, mit jelent pontosan a szöveg” - fejtegették a tudósok.

Arra, hogy az izraeliták Kánaánban voltak időszámításunk előtt 1500 és 1050 között, a Merenptah-sztélé szövegében is vannak utalások.

A Merenptah-sztélé az időszámításunk előtt 1213–1203 között uralkodott Merenptah ókori egyiptomi fáraónak, II. Ramszesz fiának egy felirata, amely fekete gránitból készült sztélé hátoldalán található.

A kutatók korábban csak a teljes napfogyatkozások nyomait keresték, nem vették figyelembe, hogy előfordulhatott gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold látványa nem tudja a nagy távolság miatt teljesen kitakarni a napkorongot.

Ezért láthatóvá válik körülötte egyfajta tűzgyűrű szerű anomália.

Egy új módszert fejlesztettek ki, aminek segítségével sikerült megállapítaniuk, hogy 1207 október 30-án délután következhetett be az egyetlen Kánaánból látható gyűrűs napfogyatkozás.

Ha ez helytálló, akkor nemcsak sikerült meghatározniuk a valaha feljegyzett legrégebbi napfogyatkozás pontos idejét, de évekre lebontható pontossággal határozhatják meg általa II. Ramszesz és fia, Merenptah uralkodásának dátumait.

Hatalmas viszonyítási alapjuk lesz ugyanis a tudósoknak, amival a történelmet elemeiben tehetik részletsebbé már ami az időpontokat illeti, ez pedig önmagában átírhatja jelentős mértékben az ókor történetét.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek vallás jézus történelem ókor


Megtekintések száma: 251064

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet