​Egy földönkívüli civilizációtól érkezhetett az észlelt titokzatos jel

2022. május 23., hétfő




Egy földönkívüli civilizációtól érkezhetett a 45 évvel ezelőtt észlelt titokzatos jel

1977. augusztus 15-én az Ohio Állami Egyetem Big Ear (Nagy Fül) rádióteleszkóp obszervatóriumában egy különleges (keskeny sávú) rádiójel-sorozatot fogott Jerry R. Ehman amerikai csillagász. 

Ez a jelsorozat ugyanis teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól és olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak – a Hűha! jel (angolul: Wow! signal) elnevezést kapta, ami onnan ered, hogy Ehman a kinyomtatott jelsorozat mellé széljegyzetként a „Wow!” felkiáltást írta:

A jel azóta sem ismétlődött meg, a sugárzás pontos helyét nem sikerült lokalizálni, magyarázatot pedig felfedezése óta nem kaptak rá. Bár könnyen lehet, hogy Alberto Caballero amatőr csillagász – az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsőjének több mint egymilliárd csillagot tartalmazó adatbázisát elemezve – megtalálta a megoldást a rejtélyre. 

Talált ugyanis egy Nap-szerű csillagot, egészen pontosan a 2MASS 19281982-2640123 jelű objektumot a Hűha! jel tartományában. Mivel az égitestnek a becsült hőmérséklete mindössze 5 Celsius-fokkal magasabb a Napunkénál, sugara és fényereje pedig majdnem azonos vele Caballero szerint érdemes lenne az ominózus csillag körül keringő (exo)bolygók után kutatni, mert elképzelhető, hogy

egy potenciálisan lakható bolygóról érkezett a jel, és mint mondja: „nagy valószínűség szerint létezik egy földön kívüli civilizáció”.


Megtekintések száma: 2919





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet