Egy gondolatvezérelt technológia segítségével szavakat voltak képesek legépelni a majmok

2016. szeptember 19., hétfő
Egy új technológia segítségével pusztán gondolataik által vezérelve 12 szót tudtak velük leíratni percenként.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett különleges technológia elsőre hallásra nagyon is hihetetlen, azonban létező dolog.

Évek óta tökéletesített technológia

Az agyi elektromos jelek közvetlen leolvasásával irányítja a számítógép kurzorját a képernyőn lévő billentyűzet felett.

A technológiát már évek óta fejlesztik, korábban is léteztek különféle prototípusok, melyeket bénult embereken teszteltek, rész sikerekkel.

Azonban csak az utóbbi egy-két évben voltak képesek érdemben továbbfejleszteni ezt a technológiát, ugyanis a gépelés folyamata lassú és pontatlan volt.

Több fajta technológia létezik ma egyébként, melyekkel képesek lehetnek az emberek a jövőben gondolatokkal irányítani tárgyakat, programokat, komplett rendszereket.

Például ígéretesnek bizonyulnak a szem vagy az arcizmok mozgását követő módszerek is a mozgási rendellenességgel élő emberek kommunikációjának megkönnyítésére, ám ezek sokszor nehézkesek, fárasztóak az alkalmazóik számára.

Az agyi elektromos jelek közvetlen leolvasása azonban megoldást jelenthet ezen kihívások egy részére.

Majmok, akik gondolataikkal írtak le szavakat

A most kifejlesztett, és tökéletesítet technológia olyan hihetetlen eredményeket hozott, melyek már-már sci-fibe illő.

Egy agyba ültetett multi-elektróda tömb közvetlenül leolvassa a jeleket az agy azon régiójából, amely a számítógép egerének mozgatásához használt kéz- és karmozdulatokat irányítja.

A kutatók most az érintett jelek leolvasását és a megfelelő betűk kiválasztását végző algoritmust fejlesztették tovább, aminek köszönhetően a majmok csaknem háromszor gyorsabban tudtak gépelni, mint a korábbi verziókkal.

Egy olyan tesztet végeztek majmokkal, melyek bámulatos eredményeket hoztak. A majmokat ugyanis egy különleges módszerrel betanították, hogy gépeljék le egy a képernyőkön látott betűket. természetesen gondolat átvitetllel.

Hihetetlen, de az állatok 12 szót is képesek voltak a gondolataik által vezérelt rendszeren keresztül legépelni egy perc leforgása alatt.

Potenciális jövőbeli felhasználás

A kutatás, és a tesztek eredményei azért ennyire fontosak, mert új, forradalmi változásokat hozhatnak a tudomány és az orvostudomány több területén is.

Egyrészt a táblagépek, telefonok szövegbevitelének szó ajánlási funkcióját lehet gondolatátvitellel kibővíteni, másrészt komplett elektronikus rendszereket lehetne majd a jövőben pusztán gondolatok által irányítani.

A gondolatátvitel az orvostudomány új vívmánya is lehet, hiszen lebénult emberek kaphatnak majd olyan szintetikus végtagokat, melyeket gondolataikkal sajátjukként képesek lesznek majd irányítani, használni.

tudomány technológia technika orvostudomány


Megtekintések száma: 54762

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet