​Egy gyermekpszichológus kidolgozott egy zseniálisan egyszerű új módszert, a gyerekek imádják!

2020. október 24., szombat




Nyisd ki gyermeked iskolai füzetét! Mit fogsz először észrevenni? 

A rengeteg piros javítást, ami a hibákat emeli ki. Nem csoda, hogy nem szereti az adott tantárgyat és nyaggatni kell, hogy foglalkozzon vele! Gyermekkorban az önértékelést negatívan érintő hatások különösen sokat árthatnak, hiszen felnőttként is tovább cipelhetjük őket.

Tatiana Ivanko gyermekpszichológus kidolgozott egy módszert, amivel megoldást találhatsz erre a semmiségnek tűnő, ám valójában komoly problémára. Mikor egyik nap a kislánya otthon maradt, közösen gyakorolták az írást. Az édesanya pedig ahelyett, hogy bepirosozta volna az elrontott vonásokat, zöld tollal emelte ki a legjobban sikerült részeket. Kislányának nagyon tetszett az újfajta módszer és minden sor végén rákérdezett, hogy most melyik írás sikerült a legjobban, melyik kapja a zöld jelölést.

A lényege a zöld toll módszernek, hogy a korábbiak helyett nem a hibákra hívja fel a figyelmet, azaz nem azt tudatosítja a gyermekben, hogy mit tud rosszul. Ezzel szemben azt emeli ki, amit a gyermek jól, ügyesen csinált. Pozitív érzéseket közvetít és megerősítést ad a tanuláshoz, arra ösztönöz, hogy a gyermek még jobb eredményt akarjon önszántából elérni. A különbség a kettő között óriási!

Tatiana azt vette észre, hogy ezzel az új módszerrel a kislánynál hatalmas változások álltak be a tanulási folyamatban. Önmagától, nem külső kényszerítés hatására kezdett arra törekedni, hogy minél ügyesebben végezze el a feladatokat, a hibáinak száma pedig drasztikusan lecsökkent.

A zöld toll módszer nem arról szól, hogy a hibákat hagyjuk figyelmen kívül, hanem egy sokkal jobb megközelítéssel támogatja a tanulást, hiszen a jó teljesítményre hívja fel a figyelmet. Ha van gyermeked, próbáld ki te is ezt a módszert, hogy az ő magabiztosságának növelésével haladhassatok az eredményes tanulás hosszú útján!

Ezután már csak bíznunk kell abban, hogy erről a forradalmian új módszerről valahogyan a tanárok is értesülnek fognak. Aki gondolja, (kötelezettség nélkül) megoszthatja ezt a cikket, hogy az illetésekhez is eljuthasson.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 18241





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet