Egy gyorsan forgó, tojás alakú test keringhet a Plútón túl

2017. február 24., péntek




Egy masszív, tojás alakú valami kering a Plútó mögött a csillagászok szerint.

Páratlan felfedezést tettek a csillagászok a Plútó mögötti területekkel kapcsolatban. Felbukkant ugyanis egy titokzatos objektum, amiről eleinte nem tudták, hogy mi lehet.

Hosszas vizsgálódás után viszont bejelentették, hogy egy tojás alakú test kering nagyon gyors forgási sebességgel a Plútó mögött.

Ez a valami feltehetően egy kisbolygó, vagy törpebolygó lehet, de a pontos méretei egyelőre nem ismertek.

A bolygó annyira gyorsan forog a saját tengelye körül, hogy egy Földi nap azon az égitesten 3,9 órán át tartana, vagyis az embernek alig férne bele néhány tevékenység a napjába.

A szokatlan alakja miatt az egyik legérdekesebb objektum lehet a Naprendszerben.

A Haumea-ként elnevezett törpebolygót még 2003-ban fedezték fel, ám ez idáig nem volt biztos a létezése, és szükség volt újabb megfigyelésekre, számításokra, hogy véglegesen megerősítsék a felfedezést.

Annyira messze van a Napunktól, hogy egy Földi év ott 283 évig tartana. Ennyi időbe kerül ugyanis neki, hogy leírjon egy teljes kört keringése során a Nap körül.

Az előzetes számítások alapján úgy gondolják, hogy közel akkora méretei lehetnek, mint a Plútónak, tehát biztosan nem egy apró szikladarabról van szó, hanem egy törpebolygóról.

A Kuiper-övben helyezkedhet el, annak is az elején ahol nem ütközik az övben található más objektumokkal.

A Haumea aprócska holdakkal is rendelkezhet, melyek talán akkor keletkezhettek, amikor valamikor a múltban összeütközött egy másik objektummal. Feltehetően ez eredményezte az iszonyatosan gyors forgási ebességét is.

Az anyaga különféle kőzetekből állhat, melyek egy vastag jégréteg vesz körül. Mivel ennyire távol kering a Naptól, - 241 Celsius fok hőmérséklet uralkodik rajta.

A felszíne feltehetően tükörsima, kisebb kráterekkel, de még nem sikerült alaposabban szemügyre venni.

A tojás alak kapcsán felmerült az is a csillagászokban, hogy létezhetnek teljesen lapos, tortára hasonlító bolygók is, melyek léte bizonyíthatja azt, hogy annak idején a lapos Föld elmélete magában foglalt némi rációt is.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 42036





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet