„Egy hét alatt ez volt a legmagasabb földrengésszám, amit a Yellowstone területén regisztráltunk az elmúlt öt évben"

2017. június 30., péntek




A Yellowstone vulkán kitörése elkerülhetetlen?

Az elmúlt 2 hétben többször is beszámoltunk róla mi is, és más külföldi, illetve magyar oldalak, hogy valami zajlik a Yellowstone szupervulkán alatt.

Nem csak arról van szó, hogy a magmakamra elkezdett megtelni olvadt kőzetanyaggal, hanem számtalan egyéb jel utal arra, hogy a szupervulkán most tényleg aktivizálódhatott.

Egy hét alatt olyan magas földrengésszámot mértek, mint soha eddig, legalábbis az elmúlt 5 évben.

A két hét alatt bekövetkezett rengések száma pedig még ennél is magasabb, összesen 878 rengés rázta meg a vidéket.

Persze sokan mondják, elsikálva a baj jelentőségét, hogy ezen rengések egy része természetes a területen.

Ebben ugyan igazuk van, csak azt felejtik el, hogy ilyen magas számban földrengés általában az aktivitzálódó, kitörés előtti szakaszban lévő vulkánoknál figyelhető meg leginkább.

A földrengések többsége nem haladta meg az 1 magnitúdót, a több száz földmozgás közül a legnagyobb viszont elérte a 4,4-es erősséget, ami 2014 óta a legerősebb ilyen jellegű esemény volt.

Az USGS szerint 1 a 730 000-hez az esélye annak, hogy a tűzhányó az elkövetkezendő időszakban aktívvá válik, így a riasztási státuszt is zölden hagyták - érvelnek sokan.

Azonban sokak szerint a háttérben már titokban megindultak az előkészületek, ugyanis nem akarnak pánikot, ezért nem is várhatjuk el tőlük, hogy valaha bejelentik a veszélyt.

Gondoljunk csak bele: ha bejelentenék, komplett államok ürülnének ki a környéken, hiszen a kataklizma Amerika egyharmadát érintené közvetlenül. Ez pedig beláthatatlan gazdasági öngyilkossággal járna, főleg, ha hamisnak bizonyulna valami folytán a riasztás.

Jamie Farrell, szeizmológus azt állítja, hogy ez a kitörés előtti fázis akár heteken át, de mg hónapokon át is eltarthat. Sőt, egyes szélsőséges esetekben arra is látott már példát, hogy éveken át ebben a törékeny, kitörés pont előtti állapotban rekedt meg egy vulkán.

Egyre több vészjósló jel utal arra, hogy ezen a kamrák elkezdtek újra lávával megtelni. Az aggasztó tünetek, melyet az ébredező vulkán mutat, rettegéssel töltik el a környéken lakókat, ugyanis, ha kitörne a vulkán 5-600 négyzetkilométeres(!) körzetben mindent felperzselne maga körül.

2016-ban kezdték észlelni azt is, hogy a Shosone folyó - mely a vulkán területén halad keresztül - nagymértékben elkezdett elsavasodni, kéntartalma megnőtt, és olyan magas hőmérsékletű lett, hogy forr benne a víz.

Elkerülhetetlen a kataklizma, vagy sem? hamarosan kiderülhet.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány kataklizma szupervulkán yellowstone szupervulkán


Megtekintések száma: 165983





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet