​Egy ismert pszichológus megnevezte a boldog és teljes életet élő emberek 10 szabályát

2018. július 7., szombat




Gyakran előfordul, hogy belső félelmeink folyamatosan megakadályozzák, hogy problémamentes életet éljünk, a pszichológiai akadályok pedig kétségbeesett helyzetet teremtenek.

Annak elkerülése érdekében, nehogy hamis elgondolásaink áldozatává váljunk, sokan fordulnak tanácsért a klasszikusokhoz, illetve a vallási tartalmú irományokhoz. Fellapoztuk egy híres pszichológus, Mihail Jefrimovics Litvak könyvét, amelyben egyszerűen és világosan írja le azokat a főbb akadályokat, amelyeket mindenkinek le kell győznie ahhoz, hogy valóban boldoggá válhasson.

10. A boldogság csak mellékhatása a megfelelően szervezett életnek.

A boldogság, az öröm és a siker, amint azt Victor Frankl pszichiáter állítja, egyszerűen a jól szervezett tevékenység másodlagos terméke. Az ilyen tevékenység következtében érjük el ezeket az érzelmeket.

Mindenki, aki a fent említett “boldogság, öröm, siker hármasának elérésére törekszik, mintha egy horizont felé mozogna: amennyivel közelebb kerül az álmaihoz, annál jobban távolodnak azok tőle.

9. Mindig emlékezzünk arra, hogy az emberek, akik velünk beszélnek, jó véleménnyel vannak magukról, akárcsak te magadról, aki ezzel az emberrel beszélsz.

Mindannyian egyéniségek vagyunk és ezt sosem szabad elfelejteni. Sose lépd át más emberek egyéniségének határát, illetve ne próbáld meg őket meggyőzni, megváltoztatni. Mindannyiunknak megvan a kialakult véleményünk sok dologról, és nem szabad elvi háborút indítanunk ennek okán.

8. Hogyan tudna valaki is segíteni rajtad, ha nem teszel semmit ennek érdekében? Megértetted, hogy csak olyan autót lehet kormányozni, ami mozog is!

Mindig becsüljünk és higgyünk kizárólag a cselekedetekben, és soha ne forgácsoljuk szét energiáinkat üres csevegéssel. Ne hagyjuk, hogy a szavaink pusztába kiáltott szavak legyenek, ne feledjük, hogy elsősorban cselekedeteink és tetteink határoznak meg minket!

Senki sem fog segíteni nekünk, ha például csak járkálunk és mondogatjuk, mennyire szeretnénk írni egy könyvet. Ebben a helyzetben nem segít senki? Írjad meg az adott könyvet először, aztán meglátod, hogy a rokonaid, barátaid melléd fognak állni.

Ha munkádnak anyagi vonzata van, másoknak is lehetőségük lesz arra, hogy ne csak szavakban segítsenek.

7. Minden sértés a feledés homályába vész, amikor sikeresek leszünk

A mások iránti haragunk néha abból az érzéséből fakad, hogy nem érezzük magunkat teljesnek, vagy valamit nem tudunk megvalósítani. Azonban minden sértés és minden düh képes megszűnni, de csak akkor, ha azt tesszük, amit valóban szeretünk csinálni, ami aztán sikert hoz az életünkbe, így meg fogunk lepődni, hogy a negatív dolgok eltűnnek körülöttünk.

Mihail Litvak egyik diákja egyszer azt mondta: „A sikereim elhomályosították a sérelmemet.” – jobban senki sem foglalhatta volna össze…

6. Ha a fő ellenségedet szeretnéd meglátni, csak nézz gyakrabban a tükörbe!

Szüntesd meg az összes belső akadályt, amely meggátolja, hogy előre haladj, és újabb magasságokat érj el. Ne keresd az okokat másokban, hanem csak magadban. A baj végtelen sorozatát fogod megélni, ha nem tudsz felülkerekedni ezen a rossz szokásodon!

Tulajdonképpen minden ember, így mi is általánosan elfogadott keretek közé van szorítva, amelyeket a társadalom, a szüleink és barátaink szabtak nekünk. Fogadjuk el őket alapigazságként és minden erőnkkel igyekezzünk betartani ezeket. Azonban ha valaki megismerkedik a modern pszichológiával, látni fogja, hogy az ennek a bizonyos keretnek a leküzdésére irányul.

Miután kiléptünk ebből a keretből, megtaláljuk saját magunkat, és ebben a világban már nem lesz egyetlen ellenségünk sem.

5. A helyes út nem mindig egyenes

Képzeld el a következő helyzetet: az 50. emeleten tartózkodsz, és nagyon gyorsan le kell menned a ház elé. A leggyorsabb az ablakon keresztül, ez nyilvánvaló. De az is egyértelmű, hogy ez a lehetőség nem a legjobb megoldása a problémának. Tovább kell látnod az orrodnál, és persze a liftet kell választanod, végszükség esetén pedig a tűzlétrát.

Ne légy olyan, mint egy légy, amely egyfolytában nekiütődik az üvegnek, mert nem veszi észre, hogy a következő ajtó nyitva van.

Képzeld el a következő helyzetet: az 50. emeleten tartózkodsz, és nagyon gyorsan le kell menned a ház elé. A leggyorsabb az ablakon keresztül, ez nyilvánvaló. De az is egyértelmű, hogy ez a lehetőség nem a legjobb megoldása a problémának. Tovább kell látnod az orrodnál, és persze a liftet kell választanod, végszükség esetén pedig a tűzlétrát.

4. Ha egy embernek nincs célja, akkor vak, és fordítva: ha van legalább egy célja, mindent tisztábban lát, mint valaha

Képzeljük el a következő szituációt: édesanyánk nagyon szeretné a kedvenc virágát megkapni, mi keressük, és mindenütt észrevesszük azt, a boltokban, az utcán, a megállók üzleteiben stb. Sőt, amikor már nem is kellene, mindenhol észrevesszük akaratlanul is, akár egy csokor részeként.

Minden ugyanígy működik a mi globális céljainkkal is. Csak azt vesszük észre, amire szükségünk van. Soha nem fogjuk látni azt, ami kell, ha nem tűzünk ki magunk elé egy célt. Különben megeshet, hogy éppen most szalasztod el azt, amire neked is szükséged van…

3. Ha valamit be akarsz bizonyítani valakinek, akkor élj ennek az embernek

Szeretnél boldog lenni? Ne bizonyítsd, hogy mindenütt és mindig igazad van. Válaszolj magadnak erre a kérdésre: miért csinálom ezt? Mi ezzel a célom? Miért kell megváltoztatni mások véleményét?

Valószínűleg tudat alatt már azt is megértetted, hogy ha annyi energiába telik meggyőzni valakit, akkor annak a véleménye százszor fontosabb, mint a tiéd. Élj magadnak, nem kell egyfolytában győzködni valakit.

2. A jóléted legfeltűnőbb mutatója az, hogy hogyan érzed magad, amikor teljesen egyedül vagy. Jól? Ez azt jelenti, hogy lelkileg teljesen érett, felnőtt ember vagy.

Amikor valaki saját magát se tudja elviselni, akkor a körülötte lévőket, a társadalmat se tudja.

Ha lelkileg érett vagy és személyiséged kifejlődött, a magány az önfejlesztés egyik forrása lesz. Amikor magad vagy, megtalálod saját magad, lelked gazdagodik, és képes leszel ezáltal másnak sokkal többet adni magadból.

Mindenkitől, aki olvassa Mihail Litvak könyvét, a szerző azt kérdezi: „Mit gondol a kedves olvasó, amikor ezt írtam, hány ember volt körülöttem?”

1. A legfőbb boldogság az, amikor az „AKAROM”, a „KÉPES VAGYOK” és a „KELL” szavak jelentése egy és ugyanaz.

Meg kell tenni, de nem akarom; akarom, de nem tudom… A legfőbb az, hogy a vágyaink egybeessenek a lehetőségeinkkel, ez a legerősebb motiváció mindannyiunk számára. Fejleszd magad! Mindent, amit akarsz, szabályozni kell, hogy az legyen, ami valóban kell is. És amit képes vagy megtenni, az az erő ennek a rendszernek a motorja.

Készíts egy listát e három területről, és így rakj rendet az értékrendszeredben!

Vajon egyetértesz Mihail Litvakkal? Mindenféleképpen írd meg véleményedet, észrevételeidet a kommentrovatban, és ne feledd el megosztani ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel is!

élet és halál ezotéria spirituális lélek


Megtekintések száma: 59892





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet