Egy japán étel lehet a hosszú élet kulcsa

2016. december 26., hétfő
A japán konyha egyik specialitásában keresendő a hosszú élet titka, legalábbis több, egymástól független kutatás ezt erősíti meg. És még a rák ellen is hatásos lehet!

A japán konyha egészségi hatásai

A japán konyháról mindent el lehet mondani, de azt, hogy egészségetlen lenne, semmiképpen sem. Sőt, a japánok ételei a legegészségesebb ételek közé tartoznak a világon.

A japán konyha erősen hanyagolja a tejet, amit alapvetően az emberek kétharmada meg sem tud normálisan emészteni, hiszen nem felnőtt emberi fogyasztásra alkalmas maga a tej, mint élelmiszer, még annak ellenére sem, ha a tej lobbi éppen az ellenkezőjét állítja.

Nemrégiben egy független kutatás azt vizsgálta, hogy pontosan mi lehet a hosszú élet titka, és hogy ez visszavezethető-e egyes ételekre, vagy egyes nemzetek konyháira.

A sushi lehet a kulcs?

Kiderült a kutatási anyagból, hogy a sushi egészségesebb, mint hinnénk, és ez a különleges japán diéta összességében véve mindenki számára előnyös.

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek ellen véd, de fogyasztásával összességében véve nő a várható élettartam, és 15 százalékkal csökken a korai halál esélye.

A japán kormány még 2005-ben adott ki kézikönyvet arról, hogy mely élelmiszerek számítanak a leginkább egészségesnek.

A japán szakemberek kutatási anyaga igen átfogó volt. 36 624 férfivel és 42 920 nővel együttműködve válaszoltak rengeteg kérdőívre az étkezési szokásokkal és az életmóddal kapcsolatban.

Ebből néhány érdekes dolog mindenképpen kitűnt, mely talán közelebb vihet minket az örök, vagy legalábbis a jóval hosszabb élet titkához: ez pedig maga a sushi.

Jó lehet a rák ellen

Feltűnt az is, hogy ebből a hihetetlenül nagyszámú embertömeg bevonásából készült átfogó tanulmány nem említ egyetlen rákos, daganatos megbetegedést sem. Az adatok sztrókról, vagy szív és érrendszeri betegségekről sem tesznek említést.

Ennek a rengeteg embernek majd 15 éven át követté az életét, vagyis egy majdnem két évtizeden át zajló megfigyelés, és elemzési kísérlet végeredményét tárták most a világ elé.

Azok a férfiak és a nők, akik a kormány egészséges étel-ajánlása szerint magas pontszámot értek el, 15 százalékkal alacsonyabb halandósági rátát mutattak 15 éven belül.

Ez az alacsonyabb halandóság a legnagyobb részt a szív- és érrendszeri betegségek hiányának volt betudható.

A sushi ebben az étrendben fontos szerepet játszik, vagyis egyértelművé vált az adatokból, hogy a sushiban megtalálható anyagok, tápanyagforrások nagyon egészségesek, és képesek sokkal hosszabb életet biztosítani bármilyen jellegű megbetegedés nélkül.

A kutatóknak még jónéhány dolgot kell megvizsgálniuk, de elmondásuk szerint már most biztosak abban, hogy a sushi valóben képes hosszabb életet biztosítani, és ráadásul daganatmentes életet eredményezni.

Vagyis akár a rák ellen is hatékony lehet, persze csak megelőzésként, arról ugyanis egyelőre nincsenek bizonyítékok, hogy a sushi fogyasztás elmulasztotta volna a súlyos kórt.

tudomány egészség egészség megelőzés orvostudomámy


Megtekintések száma: 26369

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet