Egy jégkorszak menthetné meg a Földet? A Pentagon már tudja, hogy be fog következni

2017. február 13., hétfő




Az amerikai szervek egy része már tisztában van azzal, hogy 2025-be nagy változások, komoly folyamatok indulnak be a globális időjárásban. Titokban már készülnek egy jégkorszakra?

A Golf-áramlat leállása a kulcs

Nagyon gyakran szokták kérdezni az emberek, hogy hogyan lehet jégkorszak a jövőben, ha globális felmelegedés van. A kérdés jogos, ugyanakkor nagyon egyszerű elmagyarázni a folyamatokat, és azok miértjét.

Arról van szó, hogy a Földön végigfut a világóceánokban több különböző áramlat. Az egyik ilyen áramlat a Golf-áramlat. Elméletileg ennek leállása magával hozná azt, hogy Európa, és az északi félteke időjárása teljesen lehűlne.

Ez pedig egy újabb mini jégkorszakot idézhet elő. A folyamat egyfajta fékként működik arra az esetre, ha a Föld globális átlaghőmérséklete egy kritikus magasságot érne el.

Egyre több jel van arra vonatkozóan, hogy a Golf-áramlat valóban leállhat. Ha ez bekövetkezik, az lesz az előnye, hogy a Földi klíma újra elkezd lehűlni, ellenben jégkorszakba sodorja a teljes infrastruktúrát.

Egy másik lehetséges forgatókönyv szerint a Golf-áramlat bár le fog állni, de nem fogja tudni már féken tartani a folyamatokat, és ekkor következik be a globális szárazság időszaka.

Elméletben azonban az első lehetőség a valószínűbb, tehát a hirtelen melegedés után jégkorszakkal, globális lehűléssel nézünk szembe.

A Pentagon már tudja, hogy le fog állnia z áramlat

A Pentagon az elmúlt években már több ízben kiadott különféle szakvéleményeket, és előrejelzéseket arra vonatkozóan, hogy mikor fog jégkorszak beköszönteni a Földre. Sőt, egyes bennfentes források szerint már egy olyan tervezet is létezik, mely részletesen leírja a jégkorszak beköszöntekor elvégzendő teendőket, hadműveleteket.

Korábban ugyanakkor már jelentősen túlértékelték a felmelegedés okozta lehűlés lehetőségét, és egyszer már 2010-re is jósoltak hasonlót. Bár ez akkor nem következett be, sokak szerint - ebben még a szakemberek is egyetértenek - most komoly a baj, és az áramlat valóban leállni látszik.

Hogy milyen gyorsan fog ez végbemenni, arról csak nagyvonalakban állnak rendelkezésre számítások. A múltban is leállt már, mindig jégkorszakok előtt, és volt, hogy néhány év alatt állt le, de olyan is volt, hogy több évtized kellett hozzá.

Átrendeződés várható

A Pentagonban annak idején megírt jövőkép részletesen kitér a politikai és nemzetközi viszonyok átrendeződésére is, főleg Európában.

Európának a hideg elől a délfelé menekülő skandinávok áradatával kell majd megbirkóznia, Kínát a malthusi elméletnek megfelelően hatalmas népessége és az ételhiány teszi majd sebezhetővé. 

Hazánkra külön nem tér ki a Pentagon jóslata, de említést tesz a várható kelet-európai éhínségről, illetve arról, hogy ezekből az országokból népvándorlás indulhat Oroszország felé a nyersanyagokért.

Ugyanakkor Oroszország védekezésképpen valószínűleg az egyesülő Európához csatlakozik majd, ahogy Észak-Amerikában Kanada és az Egyesült Államok is biztonsági okokból egyesül.

Azt nem tudni, hogy mi idézhette elő a korábbi felmelegedéseket, majd az ezeket követő jégkorszakokat, így valamilyen szinten igaz az, hogy részben természetes folyamatról van szó, ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy ehhez a jelenlegi felmelegedéshez nagyon nagymértékben járult hozzá az emberi tevékenység.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 70603





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet