​Egy kihaltnak vélt emberfaj még most is élhet egy távoli szigeten

2023. július 7., péntek




Világszernzációt jelenthettek be.

Az Indonéziához tartozó Flores-szigeten korábban az emberéhez hasonló csontokra bukkantak. Egy antropológus úgy vélekedik: ennyiből nem lehet azt mondani, hogy a faj mára kihalt volna.

Gregory Forth, az Albertai Egyetem nyugalmazott antropológusa szerint elképzelhető, hogy a floresi ember (vagy leszármazottja) még ma is él, a kutatók viszont nem szenteltek elegendő időt ennek bizonyítására – írta meg az IFL Science.

A kutató éppen új könyvét népszerűsíti, és ennek nyomán írt meg egy véleménycikket, amit a The Scientist című tudományos szaklapban közöltek. Forth ebben kitér egy olyan majomemberre is, akiről (vagy amiről) több beszámoló is kering.

Az antropológus szerint okkal feltételezhető, hogy az eltűntnek/kihaltnak hitt Homo floresiensis egy példányáról lehet szó. Ez esetben egy ősi emberfajról van szó, aminek nyomait, illetve csontjait az indonéziai Flores-szigeten végzett feltáráskor találták meg régészek – lényegében véletlenül. A területen ugyanis elsősorban a modern ember Ázsiából Ausztráliába történő vándorlásának bizonyítékait keresték a szakemberek, ami közben egy majdnem teljesen ép csontváz is előkerült. (A feltárás nem most zajlott, hanem még 2003-ban.)

A szakértők floresi emberként emlegették az egyedet, ami újabb becslések szerint valamikor 50 ezer évvel korábban élhetett a területen. Különös ismertetőjegye nem igazán volt, egy dolgot leszámítva: mivel igen kicsi volt, a kutatók hobbitnak nevezték el – úgy, ahogy J. R. R. Tolkein A hobbit című regényében szereplő apró lényeket.

Forth helyszíni beszámolók alapján arról írt, hogy a szigeten most is él egy népcsoport, a liók, aki előszeretettel mesélnek történeteket olyan emberekről, akik állatokká „változtak”, hogy így alkalmazkodjanak a környezet viszontagságaihoz.

Az antropológus a beszámolók alapján az sem tartja kizártnak, hogy a floresi ember csak a közelmúltban halt ki.

A kérdések megválaszolásához azonban újabb kutatásra lenne szükség, immár a helyi beszámolókat is bevonva.


Megtekintések száma: 58534





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet