Egy kolostor apátja találta fel a szmájlit?

2017. március 10., péntek
Nemrég Trencsében találtak 17. században keletkezett hangulatjeleket, most pedig cseh történészek bukkantak rájuk 18. századi levelekben.

Bár a smiley "feltalálójának" Harvey Ball amerikai képzőművészt tartják, a manapság rendkívül népszerű hangulatjel grafikai formáit már a korábbi századokban is ismerték és használták.

Nemrég Trencsében találtak 17. században keletkezett hangulatjeleket, most pedig cseh történészek bukkantak rájuk 18. századi levelekben.

A dél-morvaországi Zdár nad Sázavouban működő cisztercita kolostorban Bernard Hennet apát 1741-től általában ilyen jeleket tett az általa írt levelek végére aláírása mellé - közölte David Merta cseh történész, aki a jelenleg felújítás alatt álló kolostor okiratait kutatja.

Nemrég Trencsénben is hasonló hangulatjellel ellátott 17. századi dokumentumot fedeztek fel.

Merta az apát által írt olyan leveleket fedezett fel, amelyekben a mai hangulatjelek megtalálhatók. "Először arra gondoltunk, hogy az apát ezzel jelölte meg azt a helyet, ahová a pecsétet kellett volna tenni.

Arra is gondoltunk, hogy esetleg így akarta valaki, valamilyen felettes megjelölni, hogy a levelet jóváhagyta" - mondta a Cseh Sajtóirodának a történész.

A 18. századi emotikon titkát végül levéltáros kollégái segítségével sikerült kideríteni. "Akkoriban, egészen a 19. század közepéig általános gyakorlat volt a régióban, hogy az üzleti levelezésben ilyen jelekkel adták a partner tudtára, hogy a levél mellékleteket is tartalmaz.

A levéltárosok számára tehát a dolog nem újdonság. Azzal, hogy a régi jelek grafikája nagyon hasonlít a mai emotikonokra, eddig a levéltárosok ismereteim szerint nem is foglalkoztak" - magyarázta David Merta.

Zdár nad Sázavou morva kisváros értékes műemlékei révén szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Forrás: mult-kor.hu 

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 12620

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet